Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

На всеки 2 секунди някой някъде се нуждае от лечение с кръв: Отбелязваме Световния ден на кръводарителя

14 юни 2019

С едно кръводаряване можем да спасим 3 човешки живота.

Повече от 192 страни в света отбелязват 14 юни като Световен ден на кръводарителя. Мотото на световната кампания тази година е „Безопасна кръв за всички” и насърчава редовното безвъзмездно кръводаряване.

“Кръв не се купува, а се дарява. Искаме да насърчим младите хора да даряват 2-3 пъти годишно. Има сериозен недостиг на кръв, а кръводаряването не крие рискове за кръводарителя”, отбеляза д-р Емилия Алова, началник Лабораторията по трансфузионна хематология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

“Винаги има недостиг на кръв, а на всеки 2 секунди някой някъде се нуждае от лечение с кръв.”, сподели д-р Кирилка Семова”, трансфузионен хематолог и допълни, че с едно кръводаряване могат да се спасят 3 човешки живота. “Освен, че е високохуманен акт на щедрост - даряваме здраве и живот на нуждаещите се, кръводаряването е полезно за кръводарителя, безболезнено е и не крие рискове за него. То обновява собствената хемопоеза, а обновяването на клетките е полезно за човек.”, отбеляза д-р Семова.

Болница Токуда ежегодно се включва в кръводарителски кампании.

Екипът на Лабораторията по трансфузионна хематология на Болница Токуда се присъединява към посланието на Националния център по трансфузионна хематология и изказва своята признателност към всеки от Вас, скъпи кръводарители! Благодарим за добротата , щедростта и готовността, с която дарявате сила, здраве и живот на нуждаещите се!

ВАЖНО ЗА КРЪВОДАРИТЕЛЯ

Кръводарител може да стане всеки здрав човек на възраст между 18 и 65 г., с тегло над 50 кг. Количествено кръвта ще се възстанови за по-малко от 24 часа, а качествено - за 3-4 седмици. Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Жените могат да дарят кръв най-много 4 пъти в годината, а мъжете – 5 пъти.

След кръводаряване получавате бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, и уникален код за достъп до системата за проверка на резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

КЪДЕ ДА ДАРЯ КРЪВ

Може да дарите кръв в Националния център по трансфузионна хематология в София на ул. "Бр. Миладинови" №112, както и в районните центрове за кръводаряване в цялата страна.


Изображение: https://www.who.int/

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.