Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

На всеки 2 секунди някой някъде се нуждае от лечение с кръв: Отбелязваме Световния ден на кръводарителя

14 юни 2019

С едно кръводаряване можем да спасим 3 човешки живота.

Повече от 192 страни в света отбелязват 14 юни като Световен ден на кръводарителя. Мотото на световната кампания тази година е „Безопасна кръв за всички” и насърчава редовното безвъзмездно кръводаряване.

“Кръв не се купува, а се дарява. Искаме да насърчим младите хора да даряват 2-3 пъти годишно. Има сериозен недостиг на кръв, а кръводаряването не крие рискове за кръводарителя”, отбеляза д-р Емилия Алова, началник Лабораторията по трансфузионна хематология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

“Винаги има недостиг на кръв, а на всеки 2 секунди някой някъде се нуждае от лечение с кръв.”, сподели д-р Кирилка Семова”, трансфузионен хематолог и допълни, че с едно кръводаряване могат да се спасят 3 човешки живота. “Освен, че е високохуманен акт на щедрост - даряваме здраве и живот на нуждаещите се, кръводаряването е полезно за кръводарителя, безболезнено е и не крие рискове за него. То обновява собствената хемопоеза, а обновяването на клетките е полезно за човек.”, отбеляза д-р Семова.

Болница Токуда ежегодно се включва в кръводарителски кампании.

Екипът на Лабораторията по трансфузионна хематология на Болница Токуда се присъединява към посланието на Националния център по трансфузионна хематология и изказва своята признателност към всеки от Вас, скъпи кръводарители! Благодарим за добротата , щедростта и готовността, с която дарявате сила, здраве и живот на нуждаещите се!

ВАЖНО ЗА КРЪВОДАРИТЕЛЯ

Кръводарител може да стане всеки здрав човек на възраст между 18 и 65 г., с тегло над 50 кг. Количествено кръвта ще се възстанови за по-малко от 24 часа, а качествено - за 3-4 седмици. Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Жените могат да дарят кръв най-много 4 пъти в годината, а мъжете – 5 пъти.

След кръводаряване получавате бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, и уникален код за достъп до системата за проверка на резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

КЪДЕ ДА ДАРЯ КРЪВ

Може да дарите кръв в Националния център по трансфузионна хематология в София на ул. "Бр. Миладинови" №112, както и в районните центрове за кръводаряване в цялата страна.


Изображение: https://www.who.int/

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".