Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Проф. д-р Галина Кирова: "Един от всеки 17 е застрашен да се разболее от рак на белия дроб. Нашата цел е да открием тези пациенти рано" *

12 март 2019

Kои са новите методи за скрининг на рака на белия дроб сподели проф. д-р Галина Кирова, началник на Клиниката по Образна диагностика в Аджиабдем Сити Клиник Болнциа Токуда в предаването Духът на здравето по bTV

Хората трябва да са активни участници в поддържането на своето здраве и профилактиката е в основата на този процес. Част от профилактиката срещу рака на белите дробове е да се въздържаме от тютюнопушене, да водим здравословен начин на живот, да се храним правилно, допълни проф. Кирова.

Скринингът е насочен към рискови групи, които нямат оплаквания. 35% от българите пушат - навик, който е пряко свързан с рака на белия дроб. Това заболяване е на едно от първите места по смъртност при онкологични заболявания при мъжете над 45 г. и на трето място при жените.

Един от всеки 17 души е застрашен да се разболее от рак на белия дроб, който протича дълго безсимптомно. Целта на скрининга е да се открият тези пациенти рано, защото често 5-годишната преживяемост в стадиите, в които се диагностицира, е много малка, подчерта проф. Кирова. “Призивът към хората е активно да участват в изживяването на своя пълноценен живот, да бъдат информирани какво може да се случи и какво да направят, когато се случи”.

*Източник: Духът на здравето, bTV

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.