Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Проф. д-р Иван Стайков: "Безсънието често е симптом на друго заболяване"*

11 март 2019

Проф. д-р Иван Стайков и д-р Анелия Симеонова бяха гости в предаването “Нощен Хоризонт” на Българското национално радио в навечерието на Световния ден на съня - 15 март.

"Безсънието има много форми, води до влошаване на качеството на живот и може да е симптом на друго заболяване. Това сподели проф. Стайков, началник на Клиниката по неврология, за слушателите на БНР. При хора с нелекувана обструктивна сънна апнея, рискът от мозъчен инсулт се увеличава 2 - 2,5 пъти, допълни той.

"Увеличава се възможността за сърдечносъдови заболявания, за ритъмни нарушения, засилват се и са известни т.нар. абсолютна аритмия, както и т.нар. инсулинова резистентност също се променя", предупреди проф. Стайков.

"Около 15 до 20% от катастрофите в световен мащаб са следствие на заспиване на волана, като огромна част от тези заспивания на волана се дължат на сънна апнея.", добави още специалистът.

Дневният сън не е качествен заместител на нощния, предупреди още д-р Анелия Симеонова. "Хората отиват, изкарват своето нощно дежурство и, връщайки се, те лягат да спят, но дневният сън не е еквивалент по структура на нощния сън. И в никакъв случай това не води до наваксване на съня.

"Голяма част от пациентите заспиват сравнително лесно, но това, което споделят с нас е, че след като заспят, в рамките на 30-40 минути започват многократни пробуждания понякога с невъзможност да възстановят до сутринта съня си.", уточни д-р Симеонова.


Чуйте цялото интервю тук:

 

*Източник: Нощен хоризонт, БНР

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".