Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Уникална операция даде шанс за по-добър живот на 14-годишно момче*

08 май 2019

Репортаж на Нова ТВ за операцията на 14-годишно момче с екстремна сколиоза от екипа на доц. Яблански и с помощта на американските хирурзи от Scoliosis Research Society д-р Стивън Марджетко и д-р Дейвид Клеменс. 

14-годишно момче има шанс за по-добър живот след изключително тежка и сложна операция на гръбначния стълб. Детето е едно от хилядите със заболяването сколиоза. В най-тежката му форма, то води до обездвижване. Според медиците, най-модерната оперативна методика, която се прави и у нас, дава шанс на тези пациенти. Вродена аномалия в гръбначния стълб е съдбата на едно 14-годишно момче. Нещата се влошили, когато навлязъл в пубертета.

Семейството намира надежда при доц. Васил Яблански. Той, заедно с екип специалисти, прави сложната гръбначна операция.

„Детето ще може да седи стабилно, което е изключително важно, ще седи изправено, белите му дробове ще работят добре, ще може да диша, ще има повече свобода за движение в ръцете. Ние сме наясно, че животът на това дете ще премине в количка или седнало и качеството на живот е изцяло свързано с други базови, жизнени функции”, обясни доц. Васил Яблански - началник на Клиника по Ортопедия и травматология.

Операцията е безвъзмездна - защото е по специален проект на международна организация, която се занимава с изследване на сколиозата.

„Имаме начин да се правят гръбначни операции по по-безопасен начин - със специален мониторинг. Той ни дават информация какво прави гръбначният мозък в реално време при операцията”, каза д-р Стивън Марджетко - детски ортопедичен хирург, Чикаго.

Годишно в България между 30 и 40 деца имат нужда от такава операция. Не всички нуждаещи успяват да влязат в програмата и разчитат на нашата здравна система.

„Клиничната пътека е 2000 лева. За операцията на едно такова дете е ангажиран екип от 10 души и те прекарват 10 часа в операционната. Престоят му в болница, при най-добро наше желание е 6-7 дни. Така че, ако това трябва да бъде сравнено остойностяване от 2 хиляди лева - аз тук бих се въздържал от коментар”, заяви доц. Васил Яблански - началник на Клиника по Ортопедия и травматология.

* Източник: Нова ТВ, Новините на Нова

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".