Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Специалисти от столична болница и САЩ извършиха уникална операция на дете*

07 май 2019

Репортаж на телевизия BGonAir за операцията на тежка сколиоза на 14-годишно момче, извършена от доц. Яблански и неговия екип в колаборация с американски хирурзи

Изключително тежка операция на дете с гръбначно изкривяване извършиха лекарите от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с помощта на свои колеги от Америка.

Този вид операции са истинско предизвикателство за гръбначната хирургия в световен мащаб. Всяка година необходимост от такива операции в България имат около 30-40 деца, като при 80% от тях сколиозата се развива в периода на израстване.


14-годишният Илкер е с вродена деформация на гръбнака.

"В миналото е имало двукратни операции в други болници с противоречив резултат. Така с годините болестта прогресира изключително бързо, а гръбначният стълб става небалансиран", обясни д-р Васил Яблански.

Това налага сложна операция, продължила повече от 8 часа, която да даде възможност на малкия Илкер за подобрено качество на живот.

Екипът на доктор Яблански с помощта на двама водещи американски специалисти извършват операцията. Такава операция изисква месеци, за да се възстанови пациентът напълно. Но добрата новина е, че днес той може да сяда и ще може да се върне в инвалидната си количка и да започне да функционира по-добре.

След 3 месеца, когато американският екип отново е тук, ще бъде извършена и друга сложна операция на 16-годишно дете с вродено изключително тежко и остро изкривяване на гръбнака, което през последните години прогресира изключително бързо и последствията застрашават нормалното функциониране на органите в гръдния кош като сърце и бял дроб.

*Източник: BGonAir, Новини

Този вид интервенции са истинско предизвикателство за гръбначната хирургия в световен мащаб

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/reportazhi/2019-05-07/spetsialisti-ot-stolichna-bolnitsa-i-ot-amerika-izvarshiha-tezhka-operatsiya-na-dete-sas-skolioza

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".