Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Три сестри от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда представиха доклади на Националната конференция по хирургия в Плевен

01 юли 2019

Медицинските сестри Джемиле Билюкбашиева и Красимира Георгиева от Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия и мед. сестра Гергана Тунчева от операционния блок подготвиха и презентираха доклади на сестринската сесия по време на Националната конференция по хирургия

За първи път паралелно с Националната конференция по хирургия във Факултета по фармация при МУ-Плевен се проведе сестринска сесия за специалисти по здравни грижи на тема „Съвременни тенденции в хирургичните грижи“, на която с доклади се включиха три сестри от Болница Токуда.

Главната мед. сестра на УМБАЛ „Д-р Г. Странски”  Ивайла Петкова, която е сред инициаторите на събитието, даде висока оценка за труда и представянето на сестрите от Болница Токуда като специално поздрави сестра Билюкбашиева, която бе сред най-младите участници във форума.

М.с. Джемиле Билюкбашиева изнесе доклад на тема “Специфика на сестринските грижи след миниинвазивни и конвенционални интервенции по повод на колоректален карцином”. В нейната презентация е включен сравнителен анализ на възстановяването и положените сестрински грижи при 200 пациенти от Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, половината от които са оперирани минимално инвазивно, а другата половина - с отворена операция.

“Анализът показа по-бързо и ефективно възстановяване при миниинвазивните интервенции, които са препоръчителни в индицираните случаи”, сподели сестра Билюкбашиева. “Много съм благодарна за подкрепата и препоръките от ст.м.с. Икономова и проф. Драганов, които ме насочиха към този изключително полезен форум.”, споделя тя. По думите ѝ събитието ѝ е дало възможност да обмени опит и да обогати познанията си. “За презентацията искам да благодаря и за помощта колежката ми м.с. Сузана Миткова”, сподели с. Билюкбашиева. “Сестра съм в Болница Токуда от 3 години и се чувствам перфектно тук. Целият екип ме прие добре и се чувствам страхотно. Имам възможност всеки ден да се уча от проф. Драганов, от ст.м.с. Икономова и от всички лекари и сестри в Клиниката, които са изключително добри и отзивчиви. Харесва ми това, че между лекари и сестри няма дистанция.”, допълни още тя.

М.с. Красимира Георгиева от Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия презентира темата “Мониторинг на пациенти след дуоденохемипанкреатектомия - роля на медицинската сестра”. Тя разгледа сестринските грижи при 150 пациенти след такава операция, включително обучение на тях и близките им, необходимост и поддръжка на дренажа и др. “Операцията се прави на малко места в България и тук в Клиниката имаме сериозен опит”, сподели сестра Георгиева. “Хубаво е да има такива форуми, на които колеги от цялата страна обменяме опит. Това са специфични тежки операции и темите бяха много интересни”, допълни тя.

“Подкрепата на проф. Драганов и на ст. с. Икономова е много важна за нас. Проф. Драганов винаги ни мотивира да участваме на такива форуми. Той и лекарите от Клиниката присъстваха и ни подкрепяха на презентациите, което е много важно за нас като отношение”, разказа още тя. “При нас се извършват най-много такива операции и е важно атмосферата да е мотивираща, защото всичко се дължи на екипната работа. Сестрите и лекарите сме взаимосвързани и си помагаме в работата и извън нея. Грижим се заедно не само за физическото, а и за психическото състояние на пациента - да възстановим и неговия дух. Това е екипна работа и връзката лекар-сестра е много важна”, сподели сестра Георгиева.

“За мен е чест, че тези две момичета са част от нашия екип”, сподели Таня Икономова, старша медицинска сестра на Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия и допълни - “Те са с невероятни качества и умения. Пациентите ни много ги обичат, защото са отговорни, но и весели, с чувство за хумор. Това е рядкост при тези тежки случаи, а една усмивка значи много за пациента. Много съм горда с тях. Те много работят, доказаха се - със страхотна отговорност подходиха към темите, които изискваха сериозна подготовка. Всички на форума са много впечатлени от представянето им”. Ст. с. Икономова подчерта колко са важни отношенията в Клиниката и в колко мотивираща среда работят всички. “Аз се гордея с всички сестри в екипа. Всяка е различна, всяка има собствена индивидуалност”, каза тя. “Искам специално да благодаря на проф. Драганов и на останалите лекари тук за подкрепата и отношението. Не мога да опиша колко много значат за мен обичта и уважението на колегите ми”, споделя тя.

Операционна м.с. Гергана Тунчева представи доклад в съавторство със ст.м.с. Силва Тодорова и м.с. Гергана Кленовска, чийто фокус бе споделяне на началния опит при стартиране на програмата за роботизирани и робот-асистирани коремни хирургични интервенции.

“Технологиите в медицината се развиват ежедневно, което налага изискването за непрекъснато усъвършенстване и надграждане на квалификацията и уменията. Благодарности на проф. д-р Кирил Драганов за оказаното съдействие и подкрепа да бъдем участници в този форум. Той е мотиватор, вдъхновител, учител, не само професионално, а и в това да бъдем по-човечни с личния пример, който дава”, сподели м.с. Тунчева.

М.с. Гергана Тунчева работи в Болница Токуда от самото ѝ основаване през 2006 г. Тя е отличен професионалист, дейна, със заразяващ ентусиазъм се включва в новостите в света на технологиите при хирургичните интервенции.” сподели м.с. Силва Тодорова и допълни - “Тя е част от екипа за чернодробни трансплантации, част от екипа  стартирал програмата за робот-асистирани коремно-хирургични интервенции. Колега, който с любов, желание и сърце практикува професията и споделя опита си. Колега, с който всеки би се гордял и би желал да има в екипа си.”

Сестринската сесия привлече повече от 50 професионалисти по здравни грижи - хирургични сестри и акушерки, които представиха 25 доклада пред представители на водещите лечебни заведения от цялата страна.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".