Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Отделението по Гастроентерология се утвърди като референтен център за поставяне на перманентен перитонеален порт при лечение на злокачествен асцит на онкоболни

01 август 2019

У нас процедурата, която позволява на пациентите да изкарват повече време у дома и по-малко в болницата, се извършва единствено в МБАЛ Токуда, а екипът на отделението по Гастроентерология вече е поставил устройството на над 70 пациента

Злокачественият асцит представлява анормално натрупване на течност в перитонеалната кухина, което възниква в хода на някои онкологични заболявания. В много от случаите диуретичното лечение не дава резултат, което обрича болните на множество повтарящи се отбременителни парецентези. 

Най-популярният метод, използван от лекарите за лечение на рефрактерен малигнен асцит, е повтаряща се голяма по обем парацентеза и макар и успешна, тя има документирани рискове, които включват хиповолемия, загуба на протеин, чревно нараняване и кръвоизливи. Периодичните пътувания до болницата, необходими за източване и облекчаване на симптомите, също са недостатък на този метод. Пациентите често отлагат и забавят посещението си в болницата, поради дискомфорта, причинен от процедурата, свързаната с нея умора, замаяност, високи нива на болка и гадене след многократна парацентеза.

В тези случаи е подходящо приложението на перманентен перитонеален порт, чрез които пациентите източват ежедневно малки количества асцит в домашни условия, комбинирано с високо протеинова диета. 

Методът се утвърди в рутинната практика за евакуация на асцит и подобрява качеството на живот на пациентите, спестявайки им честото посещение на болницата и дискомфорта на традиционната процедура. В допълнение, интраперитонеалният порт увеличава продължителността на живота, поради липсата на свързаните с напредналия асцит усложнения и е финансово по-рентабилен от честите парацентези.

Сред останалите предимства на порта са намаляването на дозата на диуретиците и страничните ефекти от техния прием и липсата на риск от хипопротеинемия, поради ежедневна фракционирана евакуация на малки количества асцитна течност. 

Портът е семпло устроен и това позволява да се поддържа лесно в домашни условия от пациента, семейството му или болногледача. Предпазната клапасе затваря автоматично, почистването е удобно, а устройството свързва катетъра със дрениращия съд по много хигиеничен начин, без да са необходими капачки или допълнителни фиксации. 86% от пациентите не са изпитвали затруднения в източването, а на тези, които са имали неуспехи, е поставен нов успешен дренаж.

Честотата на инфекции е едва 3-7%,  като това винаги е свързано с неправилна експлоатация от страна на болния и близките. Необходима е грижа и редовно проследяване при пациенти на химиотерапия.

Важно е да се отбележи, че механизмът на поставяне на порта в перитониалната кухина  е минималноинвазивен, по метода на Селдингер под ехографски контрол и с локална анестезия.

Перманентен перитонеален порт се поставя единствено в болница Токуда.

Д-р Радин Цонев, началник на отделението по Гастроентерология и д-р Красен Иванов са поставили устройството на над 70  пациента до момента. Всички пациенти са с рефрактерен асцит и липса на отговор на диуретична терапия във високи дози (400 mg на спиронолактон и 160 mg на фуроземид / ден, отбелязват специалистите.  До момента на поставяне на системата ASEPT пациентите са извършвали регулярни парцентези през 2-3 седмици. 

“Нашият опит показа, че перманентния перитонеален порт (ASEPT) e много подходящ  при пациенти, получаващи палиативни грижи за рефрактерни злокачествени асцити”, посочва д-р Красен Иванов.

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".