Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Екипът на Клиниката по кардиология извърши първите коронарни вътресъдови литотрипсии със звукови вълни у нас

15 октомври 2019

Д-р Валери Гелев и екипът му приложиха за първи път в България най-иновативния метод за разбиване на калциеви натрупвания в съдовете, при пациенти с масивни плаки и огромен сърдечен риск

Модерният метод, който демонстрираха специалистите на Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда представлява разбиване на калциевите натрупвания в съдовете, посредством звукова вълна. 

Иновативната процедура се осъществява с устройство, което изпраща вълни към катетър. Те упражняват налягане върху плаките, за да се разшири съда и да се постави стент. 

Двамата пациенти, които преминаха процедурата и се възстановяват, са одобрени за безкръвна смяна на аортна клапа (ТАВИ), но при тях са установени стеснения на артериите на сърцето, които налагат да се третират съдовете, преди да се постави стент. Пациентите са и високорискови - с по няколко засегнати съда, в напреднала възраст и с придружаващи заболявания. 

Двете коронарни вътресъдови литотрипсии бяха извършени в рамките на учебен семинар в Клиниката по кардиология на болница Токуда. Към обучителното събитие проявиха професионален интерес кардиолози от различни лечебни заведения в страната. 

“Калцинозата на съдовете е част от атеросклеротичния процес и се явява предизвикателство в интервенционалното лечение на тези болни”, сподели д-р Валери Гелев и допълни, че това състояние има отношение към резултатите - “Досега са използвани различни методи за справяне с калцирането, които имат своите ограничения и за жалост - компромисна ефективност в дългосрочен план. Новият метод се прилага от началото на годината в Европа и САЩ и е обещаваща алтернатива.”, отбеляза началникът на Клиниката по кардиология.

Авангардното устройство, което бе предоставено с обучителна цел от официалния дистрибутор на производителя Shockwave Medical, раздробява калция, отложен по стената на съда, чрез локално налягане, за да се разшири постепенно до необходимия размер, след което стентът да бъде имплантиран оптимално, което гарантира редукция на усложненията.

Вътресъдовата система за литотрипсия има европейска CE маркировка и е одобрена от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) - сертификати, които се издават след сериозни изпитвания за ефективност и сигурност.

 

Какво представлява процедурата с интраваскуларната система за литотрипсия 


1.

Катетърът на интраваскуларната система за литотрипсия достига до калцираната лезия чрез водач с дебелина 0.036 см. Вграденият балон се разширява и оказва локално налягане до 4 атмосфери

 

 

 

2.

Електрически разряд изпарява течността в балона, създавайки бързо разрастващ се и свиващ се мехур, който генерира звукови вълни

 

 3.

Вълните действат локално, преминавайки през меката съдова тъкан и селективно напукват калция в съдовата стена


4.

След напукването на калция, вграденият балон може да се използва за разширяване на лезията при ниско налягане, за да се разшири съда до необходимия размер
Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.