Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

"И отлични лекари остават в България" - интервю с Доц.д-р Кирил Драганов за БНТ

18 юни 2012

 

 

 Всяка година най-утвърдените имена на медицината във Великобритания, лекари, удостоени дори с благороднически титли заради своите постижения, посвещават част от отпуската си, за да се срещат със свои колеги по света и да споделят с тях тънкостите на лечебното изкуство. Това лято тe избрахa България за тази цел. Проф. О'Дуайър е сред водещите британски специалисти по коремна онкохирургия.


Проф. д-р Сара О'Дуайър - коремен онкохирург - Великобритания: "Ние сме изключително впечатлени от съвместната работа с българските колеги. Наблюдавахме сложни интервенции на черния дроб, на червата, на панкреаса при доц. Драганов. Уменията и техниките, които демонстрираха вашите хирурзи, са изключителни."


БНТ: Можете ли да кажете, че хирургията у нас наистина е на високо европейско ниво?
- Несъмнено. От това, което видяхме, съм абсолютно, абсолютно категорична, че е така. Няма съмнение, щом в България имате такива перфектни специалисти с фантастични умения, които работят по най-високите стандарти на хирургията. Всеки от нас би бил горд с такива постижения и с удоволствие бихме разчитали на такива хора в своите екипи.

Доц. д-р Кирил Драганов - завеждащ "Обща хирургия" - "Токуда: "В интерес на истината ние не се бяхме готвили за демонстрации, това си е рутиннна наша работа - коремна хирургия. Показахме им 2 случая, единият на чернодробна резекция, а другият на отстраняване на ретроперитониален тумор. Но пак казвам - не са подбирани със седмици и месеци, така че да покажем нещо необичайно - това си е ежедневие при нас, основно с такава патология работим."
БНТ: Какво кара един български лекар, който е така високо оценен от своите западни колеги, все пак да остане в България?


- Най-вероятно ще е доста банален отговорът, но на първо място благодарността на пациентите, на второ - приятелските и колегиални отношения с другите членове на екипа, на трето място - вече съм на такава възраст, че мога да уча по-младите колеги и да има давам това, което съм усвоил в течение на годините - обучителният елемент е нещо, което си струва и дава смисъл на нашата професия.
Аз държа, да, на моя екип от лекари, от сестри, санитари, колеги от останалите структури на болницата - на абсолютно всички от тях държа много - оценявам ги и като професионалисти, и като хора.
Изкуството да оперираш се обезценява, ако не можеш да съградиш екип - това верую доказват най-напечените моменти в операционната зала. В хирургията без колектив нищо не може да се извърши - тя не е индивидуален спорт. Тя е нещо, което се прави от екип.

 
Според най-песимистичните прогнози след десет-двайсет години в България почти няма да останат хирурзи. Добре, че още имамe такива специалисти, които смятат, че и най-известният хирург дължи много на всеки от своя екип, чувстват сe длъжни да подготвят свои ученици и да ги мотивират да работят за българските пациенти. Докато подобни неща се случват - за родното здравеопазване има надежда.


 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".