Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Доц. Развигор Дърленски и д-р Иван Богданов ще изследват адаптацията на кожата към климата в Антарктика по проект, финансиран МОН

06 ноември 2019

По време на своя престой в Антарктическата база, доц. Развигор Дърленски и д-р Иван Богданов ще проучват физиологичните и функционални промени, настъпващи в кожата, изложена на Антарктическите климатични условия

Екипът от Клиниката по дерматология и венерология на Аджибадем Сити Kлиник Болница Токуда за първи път ще изследва и дозиметрично UV-натоварването на участниците в експедицията.

Проектът на тема „Функционална адаптация на кожата към климатичните условия на Антарктика“ на специалистите от Клиниката, спечели финансиране от МОН, в оспорвено съревнование с други проекти в медико-билогочната област. 

Проучванията са продължение на успешно публикуваните резултати при предходни експедиции, проведени от чл. кор. проф. Николай Цанков и публикувани в реномирани международни научни издания, сред които Tsankov N, Mateev D, Darlenski R.Skin hydration, microrelief and greasiness of normal skin in Antarctica. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018;32(3):482-485.

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, първият час след тях е с цена 3 лв., а всеки следващ час се заплаща по 2 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.