Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Фиброзни болести на белия дроб обсъдиха специалисти и специализанти на панелна дискусия, организирана от Клиниките по Пулмология и Образна диагностика

02 декември 2019

На 26.11.2019 г. в аулата на Болница Токуда се проведе Панелна дискусия на тема "Интерстициални белодробни болести с прогресивен фиброзен фенотип, организирана със съвместните усилия на Клиниките по Пневмология и Образна диагностика 

Дискусията бе предназначена за специализанти и специалисти по пневмология и фтизиатрия, рентгенология и патоанатомия.

Специален гост-лектор беше д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение “Въздух за всички”, функционалист в Клиниката по пулмология на МВР болница. Лекции представиха и доц. Наталия Стоева, началник на Клиниката по Пневмология и проф. Галина Кирова, началник на Клиниката по Образна диагностика.

Тримата лектори фокусираха вниманието на участниците върху общото и различното при възникването, клиничната изява и прогнозата при множество разнородни по същността си и с лоша прогноза фиброзни болести на белия дроб.  

Д-р Симидчиев направи връзка между фамилната предиспозиция и въздействието на факторите на околната среда в патогенезата на белодробната фиброза. 

Проф. Кирова представи корелация между патологичния субстрат и компютъртомографския образ, като подчерта отговорната роля на рентгенолог при поставяне на правилната диагноза. 

Доц. Стоева наблегна на мястото на отделните диагностични техники, ролята на пулмолога в “подреждането на диагностичния пъзел” и проследяването на ефектите от лечението.

Участие взеха специализанти и специалисти от София и страната. Те имаха възможност да участват в неформална философска дискусия за смисъла на номенклатурите, за съдържанието и пригодността на препоръките за добра медицинска практика в реалния живот, за персонализирания подход към пациента и възможностите на съвременната антифибротична терапия.

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".