Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Проф. Николай Младенов за работата на анастезиолога*

08 юли 2019

Когато човек се отказва от операция, той самият нарушава своя естествен ритъм на живот, каза началникът на Клиниката по анистезиология и интензивно лечение в "Токуда" проф. Николай Младенов. С годините ние си носим различните придружаващи заболявания и когато се вземе решението за операция можи да е късно заради натрупалите се фактори.

Когато човек е под упойка в него се потиска агресивната природа. Мозъкът представлява една своеобразна електрическа система. Медикаментите блокират определени зони и по този начин се постига функционална обратимост на процесите в човешкия организъм.

По време на упойката анестезиолозите поддържат дишането на пациента, кръвообращението, блокирането на мускулатурата, за да може разрезите да не бъдат болезнени. Всяко отклонение, което настъпи по време на операцията, се компенсира, така че пациентът да бъде във физиологичните си параметри.

Има различни вегетативни прояви след анестезия. Възможно е да се появи гадене, повръщане. Това са неща, които добрият анестезиолог с адекватните следоперативни грижи би свел до минимум.

* Източник: БНТ, "Денят започва с Георги Любенов"

 

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.