Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Иван Богданов се завърна от Антарктика, където изследва физиологията на кожата при екстремни климатични условия [ГАЛЕРИЯ]

13 януари 2020

По време на експедицията на най-студения континент, дерматологът изследва степента на хидратация на роговия слой на кожата, пигментацията и зачервяването

На 12.01.2020 г. се зъвърна първата част от втората група полярни изследователи, част от 28-та Българска антарктическа експедиция (БАЕ). С нея в България се прибира и д-р Иван Богданов, дерматолог в Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница, с което успешно бе завършен първият етап от двугодишен проект за изследване на физиологията на кожата при екстремни климатични условия и ултравиолетовото натоварване на кожата.

"Предстои да събираме и обработваме още много информация, но стойността на подобни проучвания би могла да бъде огромна за дерматологията, като специалност и медицината като наука", отбеляза д-р Иван Богданов. 

Проектът на тема „Функционална адаптация на кожата към климатичните условия на Антарктика“ на специалистите от Клиниката, спечели финансиране от МОН, в оспорвено съревнование с други проекти в медико-билогочната област. 

Това е и единственият медицински проект в тазгодишната програма на експедицията. В рамките на проучването бяха изследвани степента на хидратация на роговия слой на кожата, пигментацията и зачервяването в зони изложени на влиянието на климата, както и такива защитени от екипировката. С помощта на специални персонални дозиметри се изследва общата доза ултравиолетова радиация получена от полярните изследователи в различни зони, обект на научни изследвания (ледници, морска повърхност, скалисти региони), както и в самата Българска антарктическа база от специалистите по логистика.

"Успешното завършване на първия етап на проекта нямаше да бъде възможно без участието на всички членове на първата и втората група на 28-та БАЕ, които отделиха време от изключително натоварения си график, за да станат част от проучването", посочи д-р Богданов и допълни - "Освен интересно проучване това пътуване бе и изключително вълнуващо приключение. Искам да изкажа своята огромна благодарност на БАЕ за това, че ми даде възможност да стана част от малкото но сплотено българско антарктическо семейство, на колегите от експедицията за огромната подкрепа, която ми оказаха, както и на проф. Цанков за вдъхновението да търся толкова далеч границите на човешкото познание."

През януари 2021 г. доц. Развигор Дърленски от Клиниката по дерматология на Болница Токуда заминава за Антарктика, за да продължи изследванията.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, първият час след тях е с цена 3 лв., а всеки следващ час се заплаща по 2 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.