Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Трима лекари от Токуда в медицинския експертен съвет за коронавирус, създаден към МС

25 март 2020

Целта на структурата е изготвяне на алгоритми, препоръки за диагноза и лечение на Covid-19 и неговите органни инфекции

Проф. д-р Радка Аргирова, дмн, клиничен вирусолог, проф. д-р Галина Кирова, дм, началник на Клиниката по Образна диагностика и проф. д-р Николай Младенов, дмн, началник на Клиниката по Анестезиология и интензивно лечение в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда са избрани за част от експертния съвет към Министерския съвет, който беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов. Той ще работи независимо от Националния кризисен щаб за борба с коронавируса и ще има за цел консултиране на държавните институции и информиране на обществеността във връзка с пандемията, причинена от COVID-19.  Медицинският съвет ще изпълнява функции, свързани с изготвяне на алгоритми за поведение при пациенти с коронавирус.

Новосформираната структура ще препоръча масов скрининг за коронавирус, но само след изготвяне на алгоритъм за диагностиката му. 

“Този алгоритъм ще съдържа експертни препоръки кога, какви тестове да се използват и как да се интерпретират резултатите от тях. Това е определящо за по-нататъшните стъпки за пациента”, заяви проф. Аргирова.

Председател на съвета е проф. Коста Костов, професор по белодробни болести. Своя екип той е избрал заради доброто им име и високия професионализъм.

Медицинският експертен съвет има намерение да създаде още по-високо доверие у обществото за предприетите мерки. Същевременно да засили информативността за всичко онова, което се прави в областта на медицината за справяне с коронавируса. Една от целите му е да помогне и на гражданите да се чувстват по-сигурни чрез навременна информация.

Представителите на съвета ще провеждат два брифинга всяка седмица - във вторник и в петък. Ще бъде създаден и фейсбук портал, в който ще се публикуват експертни становища,  с актуална и достоверна информация, одобрена от Министерство на здравеопазването.

Представените членове на съвета са:

 • проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

 • проф. Галина Кирова, началник на клиника по образна диагностика, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

 • проф. Николай Младенов, началник на Клиника по Анестезиология и интензивно лечение, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

 • проф. Савелина Поповска, патолог

 • адвокат д-р Мария Петрова, експерт по медицинско право

 • д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

 • доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, началник на Клиника по детски и инфекциозни болести - Инфекциозна болница - София

 • доц. Васил Велчев, кардиолог

 • доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар

 • проф. Георги Момеков, фармаколог

 • д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз

 • доц. Росен Калпачки, невролог

 • доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог

 • Константин Вълков, програмен директор на "Дарик радио"

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.