Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Лъчезар Лозанов, ендокринолог: Апелирам пациентите със захарен диабет да не пренебрегват здравето си, въпреки ситуацията

27 март 2020

Автор: Доц. Лъчезар Лозанов, началник на Отделение по Ендокринология

Въпреки усложнената епидемиологична ситуация и взетите от властите мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус, пациентите с хронични заболявания, като захарен диабет, не бива да се лишават от директна лекарска грижа, апелира началникът на отделението по Ендокринология доц. д-р Лъчезар Лозанов

При засилени мерки за безопасност, отделението по Ендокринология продължава да осигурява консултации и лечение на ендокринно болните пациенти в условията на тази трудна епидемиологична обстановка.

В момента пациентите със захарен диабет са особено уязвими. Вероятно има много диабетици, които се нуждаят от лекарска помощ, които имат високи кръвни захари, не знаят как да дозират инсулиновите си дози, имат болки по крайниците, възпаления, бъбречни проблеми и т.н., но не знаят какво да направят в този момент. 

Апелирам диабетиците и всички хронично болни пациенти да не пренебрегват симптомите си, както и всяка промяна на здравословното им състояние. Не се подавайте на страха, посещавайте лекарските кабинети, за да получите адекватна и експертна грижа. В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се извършват стриктни дезинфекции и има достатъчно предпазни средства за пациентите и персонала, т.е. взети са всички мерки за вашето безопасно посещение по медицински причини.

Най-добрата консултация винаги се получава в пряк контакт между пациент и лекар, но ако имате телефонния номер на ендокринолога си, не се колебайте да го потърсите при необходимост. 

За въпроси и помощ от специалистите на отделението по Ендокринология можете да разчитате на директен телефонен контакт с лекарите и през кол-центъра на болницата, но помнете, че най-добре е консултациите да бъдат осъществени лично в кабинетите и отделението, където са взети всички противоепидемични мерки за вашата сигурност. 

Предоставям ви директен контакт лично с мен - доц. д-р Лъчезар Лозанов, началник на отделението по Ендокринология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда - 0888676447.

Уважаеми пациенти, апелирам ви да не се лишавате от експертната грижа на вашите лекуващи лекари - в кабинетите, в болниците и дори по телефона!

Според последна информация от Американската Диабетна Асоциация хората с диабет не са по-склонни да се заразят от COVID-19 от тези в общата популация. Но хората с диабет са склонни към сериозни усложнения при вече установен COVID-19. Тези от тях със сърдечно съдово заболяване или други усложнения от диабета е възможно да имат по-сериозни последствия от COVID-19, както и от други вирусни инфекции, тъй като способността на организма им да се пребори с инфекцията е компрометирана. 

Могат да се изявят по-чести кетоацидози, за това в тези случаи е необходимо да се преоцени лечението, особено при тези болни, които са на метформинови и SGLT-2 препарати. Това още веднъж доказва необходимостта от продължаване на периодичните, а при необходимост, дори спешни консултации с ендокринолог. 

Препоръчваме да пиете повече течности, да се храните разнообразно с повече плодове и зеленчуци, да намерите начин да се движите повече в домашни условия. 

Желаем ви здраве и сме на ваше разположение! И помнете - НЕКОНТРОЛИРАНИЯТ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ НЕ МОЖЕ ДА ЧАКА!

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.