Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Направете годишния си профилактичен преглед за рак на кожата безплатно в Болница Токуда всеки вторник

26 май 2020

Всяка година трябва да ходим на профилактичен преглед за рак на кожата, алармират специалистите

Всеки вторник експертите от Клиниката по дерматология и венерология ще провеждат безвъзмездно профилактични прегледи за рак на кожата. Запишете час на *5544, 02/ 403 4000 и 02/403 4933.

“Профилактика за рак на кожата трябва да се прави поне веднъж годишно”, алармира доц. Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по дерматология и венерология. “Открит в ранна фаза той често е напълно лечим, но ако не се открие навреме може да метастазира и това е сериозен риск за живота”, посочва експертът.

Ракът на кожата е най-честият злокачествен тумор при бялата раса и може да засегне всеки, независимо от възрастта. Най-често се среща при хората над 50 г. и такива, които продължително време се излагат на слънце. Рискови са хората с фамилна обремененост, тези светла кожа, много бенки и лунички, червена коса и лесно изгаряне на слънце. Слънчевите изгаряния в детска възраст са предпоставка за заболяването, затова родителите трябва да бъдат много внимателни с грижата за слънцезащитата на децата - не само на плажа, а и в ежедневието. Солариумите са изключително опасни, предупреждават дерматолозите. 

Специалистите съветват да снимаме съмнителни бенки и да сравняваме образа им периодично, за да се види дали се променят. Хората, които имат опасения, че петна и бенки по кожата им се променят, нарастват, разкървяват или пигментират, в никакъв случай не трябва да отлагат срещата си със специалист.

“Въпреки информираността на хората, в ежедневната ни практика все още се откриват тежки, метастазирали и трудни за лечение форми на кожен рак. Този факт налага нуждата от безвъзмездни инициативи за профилактика и екипът на нашата клиника не пропуска възможност да се включи и да инициира такива”, отбелязва доц. Демерджиева.

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.