Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Клиниката по Дерматология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се включва за пореден път в инициативата Евромеланома

10 юни 2020

Безплатни прегледи за рак на кожата ще бъдат извършвани на 15 юни с предварително записване

Националната кампания за ранно откриване на рака на кожата Евромеланома се провежда за 15-и път по инициатива на Българско дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология. В Клиниката по Дерматология на Болница Токуда ще се провеждат безплатни прегледи на 15 юни  между 09.00 и 16.00 часа. Пациентите, които имат желание да бъдат прегледани профилактично за рак на кожата е необходимо да се запишат предварително на тел.: 02/ 403 4000, *5544 или 02/403 4933.

Целта на кампанията е да повиши информираността в обществото относно злокачествените новообразувания на кожата, начините за предпазване и ползата от ранното им откриване. 

Всяка година инициативата има индивидуален фокус, но основното послание е едно - ракът на кожата може да бъде видян и, ако бъде открит рано, може да бъде успешно лекуван. 

Евромеланома 2020 отбелязва важността от самостоятелното редовно преглеждане на кожата за новообразувания. Други точки, на които набляга кампанията тази година са: ограничаване на умишленото излагане на слънце, познаване на собствените рискови фактори и редовно посещаване на дерматолога за проверка на кожата.

Ракът на кожата е най-често срещаният вид рак в световен мащаб, но и един от най-лечимите, с много добро последващо възстановяване, ако бъде диагностициран навреме. Основният проблем е ниската осведоменост в обществото за рисковите фактори и симптомите. В световен мащаб случаите на злокачествен меланом на кожата се увеличават ежегодно и ще достигнат близо половин милион годишно до 2040 г. Въпреки тенденцията за увеличаване на профилактичните прегледи, все още има случаи на напреднали усложнени форми на рак на кожата, които застрашават живота на пациентите.

Рисковите фактори включват слънчево изгаряне и прекомерно излагане на UV лъчи, които навлизат в кожата и я увреждат с времето. Новообразуванията се появяват най-често на места, пряко изложени на UVA и UVB лъчи - лицето, врата, гърба, крайниците. Най-често се среща при хора над 50-годишна възраст, но всеки може да бъде засегнат.

Кампанията е международна и към момента се провежда в 33 страни на Европа. Благодарение на кампанията Евромеланома до този момент за били прегледани безплатно 450 000 души.

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.