Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Проф. Иван Стайков: Нарушенията на съня и бодърстването са сериозен проблем*

22 април 2020

Сънят е основна част от живота на човека. Спим ли спокойно и пълноценно в извънредното положение или напротив – страдаме от безсъние.

Сънят е изключително важен и заема много голяма част от нашия живот, колкото и да не го оценяваме това, той заема от ¼ до ⅓ от нашия живот. Прекарваме около 20-26 години от живота ни в сън, ако живеем при средна възраст от 80 години, казва проф. д-р Иван Стайков - началник на Клиниката по неврология и медицина на съня в болница "Токуда".

Нарушенията на съня и бодърстването са много сериозен проблем и засягат в общата популация 20-30% от населението в световен мащаб. Класификацията на нарушенията на съня се делят на седем големи групи, които включват около 60 вида нарушения на съня. Сред тях има по-редки и по-чести видове нарушения на съня.

Групата инсомнии (Insomnia - от англ. ез., означава безсъние) са от честите нарушения на съня. Хроничното безсънието се свързва с известни нарушения на концентрацията и уменията през деня, върви с една известна депресивност и тревожност.

“Всеки от нас има един изграден ритъм на живот, който спазва и който се променя по време на уикендите и по време на почивката ни. Тъй като за много хора този денонощен ритъм в момента е нарушен, те нямат тази възможност да ходят на работа, в училище, в университета, и това се отразява върху съня. 

Освен това човек е социално същество и в социална изолация влияе върху психиката ни, особено, когато е вече по-продължително време. Не говоря за всички хора, но за тези, които са по-податливи или са имали някакви тревожно-депресивни нарушения преди това", казва проф. Стайков.

В извънредното положение специалистите дават безплатни консултации на пациенти с проблеми със съня по вайбър.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с началника на Клиниката по неврология и медицина на съня в болница "Токуда" проф. Иван Стайков - в звуковия файл.

 

Източник: БНР, Радио София

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.