Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Уютни родилни зали, разширен капацитет за раждане и грижи за новородените и музикотерапия за бебетата в новото крило на Центъра за майчино и детско здраве в Токуда

12 август 2020

Ново крило на Центъра за майчино и детско здраве в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда заработи от средата на юли 2020 г. То разширява капацитета на отделенията по Акушерство и гинекология и Неонатология, за да отговори на очакванията и интереса на младите родители, и да предложи нови удобства за тях, за да посрещнат възможно най-добре едно от най-важните събития в живота им - раждането на техните деца. 

Новата структура допълва открития през 2018 г. следродилен сектор на отделенията по Акушерство и гинекология, и Неонатология. Със завършването на този етап от обновяването на цял етаж от болницата, посветен изцяло на женско, майчино и детско здраве, дейността на отделенията по АГ и Неонатология вече се осъществява на едно място в напълно нова архитектурна среда. Тя е проектирана с редица предимства и удобства както за пациентите, избрали Болница Токуда, така и за специалистите в лечебното заведение.

 

Акушеро-гинекологичната част на новозавършения проект включва Родилен сектор с 4 родилни зали, 2 операционни зали за оперативно раждане, реанимационна зала и стая за интензивно мониториране на родилките. Родилните зали са светли и уютни, проектирани за максималното спокойствие и комфорт на бъдещите майки. Предвидено е и място за смелите бащи, които искат да присъстват на раждането. Всяка част от оборудването е съобразена с новите тенденции в акушерството и ефективността на медицинската дейност. 

Родилните зали и операционния блок са директно свързани с Интензивния неонатологичен сектор, оборудван с последно поколение кувьози и термолегла, сектор за специални грижи, изолирани боксове за бебета с инфекциозни заболявания. 

Структурите са снабдени с единствена по рода си в страната централна система за мониториране на родилките и техните бебета. Тя позволява проследяване на жизнените им показатели във всички сектори, включително безпроблемно осъществяване на кенгуру грижа и контакт кожа в кожа на майката и бебето -  важна концепция, която спомага емоционалното обвързване, улеснява кърменето, предпазва от инфекции, подкрепя неврофизиологичното развитие на детето. Специална озвучителна система обхваща интензивния неонатологичен сектор, сектора за специални грижи и сектора за здрави бебета. Класическа музика, дарена от Българското национално радио в изпълнения на неговия симфоничен оркестър звучи в специализираните звена, която способства за развитието на мозъка и когнитивните способности на недоносените и здравите бебета. Според проучвания музикотерапията с класическа музика води до по-добри резултати вневрофизиологичното развитие, храненето, сърдечния ритъм и съня на бебетата. 


В следродилната зона се намират стилно обзаведени луксозни стаи, предназначени за майките след раждането, сектор за здрави бебета, стая за къпане и тоалет на бебето. Те са създадени с мисълта да не им липсва нищо от домашната атмосфера и уют, за да могат да се съсредоточат в по-важни за тях неща - привързването към бебето, обученията и получаването на ценни съвети за първите грижи за бебето, кърмене, хранене, къпане, грижи за адаптацията му. Стаите са два вида - самостоятелни и двойни. Предвидени са и две семейни индивидуални стаи, предназначени за семейства, които да бъдат със своето дете, докато за него се полагат интензивни грижи. Така е възможен постоянният контакт с бебето, който благоприятства лечението му в случай на недоносеност и екстремно ниско тегло. Стаите са подходящи и за семейства с бебета със затруднения в храненето и адаптационни проблеми, включително приети от домашни условия.

Зоната за регистрация и изписване на майките и бебетата във фоайето на етажа е снабдена с много пространство и удобства за семействата, които очакват за първи път да видят малките съкровища.

Концепцията за изграждане и съсредоточаване на Център за майчино и детско здраве в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в един изцяло реновиран етаж е част от мисията на лечебното заведение да оказва приоритетно медицинска грижа за едни от най-важните социални групи в обществото - младите родители, жените и децата. В проекта са вложени значителен финансов, човешки и технологичен ресурс.

 

 

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.