Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Остров в Антарктида носи името на проф. Николай Цанков

16 октомври 2020

Световноизвестният консултант на Клиниката по Дерматология и Венерология в Болница Токуда, участвал в шест антарктически мисии, стана кръстник на остров във Вилхелмския архипелаг на Антарктическия полуостров

Остров Цанков е необитаем остров с координати 65° 3′ 58″ S, 64° 8′ 38″ W, част от островите Данеброг във Вилхелмската островна група по западното крайбрежие на Антарктическия полуостров в Антарктида. В по-голямата си част той е покрит от лед. Има дължина от 625 м в посока запад-югозапад и ширина 216 м в посока запад-североизток и площ от 9,48 ха. 

Нови географски наименования се дават от страните, участващи активно в научното изследване на Антарктика, а проф. Цанков е един от учените, участвал с научни проекти в областта на дерматологията в цели 6 мисии на студения континент. Името е одобрено от Комисията по антарктическите наименования, основана от Българския антарктически институт през 1994 г., понастоящем звено към Министерство на външните работи. Комисията поддържа сътрудничество с органите на други държави, отговорни за антарктическите географски наименования, както и с международния Научен комитет за антарктически изследвания (SCAR). Данни за българските антарктически топоними се публикуват редовно в уебсайта на Комисията и в международния Справочник за антарктическите географски наименования, поддържан от SCAR.

България е една от 23-те Антарктически нации, които имат наименования на географски обекти на Южния полюс. Български към момента са 1498 топонима, с което страната ни се нарежда 9-та в света по брой географски обекти в Антарктида, носещи българско име. 

Чл. кор. проф. Николай Цанков участва в 6 антарктически експедиции, където изследва различни характеристики на кожата в условията на антарктическия климат. Научните му изследвания в тази връзка са публикувани в престижни международни журнали по Дерматология и венерология, които се радват на голям интерес.

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.