Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Проф. Радка Аргирова с награда от Български лекарски съюз за принос в борбата с COVID-19

20 октомври 2020

Вирусологът на Болница Токуда и председател на Българското дружество по вирусология проф. д-р Радка Аргирова, дмн е сред отличените лекари на годишните награди Лекар на годината на Български лекарски съюз. Церемонията се провежда всяка година на празника на Св. Иван Рилски, небесен покровител на България и ден на българския лекар - 19 октомври. Проф. Аргирова получи грамота в специална категория, посветена на борбата с пандемията COVID-19. 

През месец март тази година проф. Аргирова беше включена в състава на Медицинския експертен съвет по COVID-19  към Министерския съвет. В тази връзка тя е автор на документа COVID-19 - Алгоритъм диагностика, който се използва от диагностичните лаборатории в страната и периодично се актуализира. В напрегнатите моменти на пандемията тя продължава да предоставя своята експертиза и мнение за подобряване на медицинската практика за диагностиката и лечението му. 

Церемонията Лекар на годината 2020 се проведе в Националния исторически музей и беше открита с минута мълчание в памет на загиналите лекари, които изпълнявайки своите хуманни задължения, станаха жертви на вируса. Всички те получиха посмъртни грамоти. 

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров благодари на българските лекари, затова, че продължават да работят упорито и припомни, че заслужават уважението на обществото. "Имаме нужда да се порадваме на заслуженото признание, защото няма по-благородна мисия от тази, определена още преди столетия от холандския лекар Ван Тулп - "Светейки за другите, изгарям", заяви д-р Маджаров. 

Сред официалните гости на събитието доц. Диана Ковачева - омбудсман на България и Светлана Йорданова - заместник-министър на здравеопазването. На церемонията присъстваха и представители на сдруженията на общински, частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози, фармацевти, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.