Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Днес е Световният ден на псориазиса. Бъдете информирани и останете във връзка с Вашия лекар.

29 октомври 2020

Тази година Световният ден на псориазиса преминава под мотото "Бъдете информирани". Дори в условията на пандемия, когато всички усилия на медицината са предимно насочени към COVID-19, не бива да пренебрегваме информираността - един от най-важните аспекти, свързани с познаването на заболяването псориазис в обществото, социалното възприемане на засегнатите от него и напредъка в менажирането и лечението му.

Вижте някои от основните информациони послания относно това какво представлява псориазиса, неговите рискови фактори и свързани заболявания и препоръките на Международната федерация на псориатичните асоциации (IFPA) във връзка със епидемичната обстановка: 

  • Псориазисът не е заразно заболяване. Резолюцията на СЗО за псориазиса от 2014 г. го определя като хронично, болезнено, некомуникативно заболяване.
  • Псориазисът е генетично обусловено, имунно-медиирано, възпалително заболяване, свързано с усложнения като псориатичния артрит.
  • Свързано е с повишен сърдечносъдов риск, артериална хипертония, диабет, дислипидемия и затлъстяване.
  • Рисковите фактори и механизмите за отключване на псориазис включват: наследствена генетична предразположеност, стресови ситуации, травми и нараняване на кожата, вирусни и бактериални инфекции, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, затлъстяване, някои видове медикаменти.
  • Съвременното лечение на псориазис позволява на все повече пациенти с псориазис по света и в България да контролират добре заболяването.
  • В условията на пандемия Международната федерация на псориатичните асоциации препоръчва всяко едно решение, свързано със спиране, започване или продължаване на лечение да бъде правено винаги след консултация с вашия лекар или екип от лекари.

В Клиниката по Дерматология и венерология в Болница Токуда можете да разчитате на едни от най-добрите специалисти в областта на псориазиза у нас с дългогодишен практически и изследователски опит.

Чл. кор. проф. д-р Николай Цанков, дмн, консултант на Клиниката по Дерматология и венерология е автор на Националните консенсуси за лечение на псориазис през 2013 и 2016 г. Заедно с д-р Иван Богданов, дм са съответно автор и съавтор на книгата "Псориазисът като системно заболяване", издадена в България и Германия със значителен интерес от страна на научната общност. Д-р Богданов е председател на Фондация псориазис, инициатор на редица обществени прояви и инициативи за правата на хората с псориазис и псориатични усложнения, организатор на образователни семинари за пациенти с псориазис, както и климатолечебни курсове. С богат научен и практически принос по темата псориазис е също доц. Развигор Дърленски. Екипът на Клиниката по Дерматология е новатор в разглеждането и проучването псориазиса като системно заболяване. 

За консултации тел. 02/403 4000, 02/403 4933.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.