Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Уролозите на Токуда спасиха от изваждане бъбреците на двама пациенти с помощта на най-новото поколение робот Да Винчи

08 февруари 2021

Пациентите с бъбречни тумори са оперирани успешно с органосъхраняваща роботизирана хирургия 

Млад мъж на 34 години и жена на 78 години с рак на бъбрека бяха оперирани в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с помощта на новоинсталирания хирургичен робот Да Винчи от последно поколение, който замени съществуващата система от предходна генерация. Екипът на доц. Калоян Давидов, началник на Отделението по Урология, приложи прецизна органосъхраняваща хирургия, с която и двата оперирани бъбрека бяха запазени, а туморите бяха успешно отстранени. И двамата пациенти са медицински лица, които се довериха на опита и възможностите на екипа в Болница Токуда. Към момента възстановителният период при тях протича нормално и без проблеми.  

Новият хирургичен робот отваря вратите за още по-минимално инвазивни и прецизни операции, които позволяват подобни интервенции да се извършват дори при по-големи тумори, при които практиката в предишни години налага пълно отстраняване на бъбрека. При младия мъж злокачественото образувание е с големина 9 см, а локацията добавя допълнително предизвикателство при хирургичното изпълнение. Въпреки това операцията е извършена отлично и завършва по план с частична нефректомия и запазване функционалната цялост на бъбрека. Освен по-бързото възстановяване, запазването на органа намалява рисковете за бъбречната функция в бъдеще - от значение за цялостното качество на живот на пациентите. 

Технологичните предимства на новата платформа добавят ергономичност за хирурга, бързина на действията и подобрен достъп до оперативното поле с помощта на усъвършенствани инструменти с увеличен обсег на работа и подобрена визуализация. Хирурзите имат повече възможности за минимално инвазивни действия, което намалява още повече хирургичната травма, а в случаи като тези - дава шансове за запазване на органа и по-пълноценен живот за пациента в дългосрочен план. Екипът на доц. Давидов вече има над 350 извършени роботизирани операции от 2017 г., когато бе дадено началото на този вид хирургия в Болница Токуда. 

Освен в областта на Урологията, роботизираната хирургия се прилага активно и в Гинекологията, Гръдната хирургия и Коремната хирургия в Болница Токуда. 

Въпреки, че пандемичната ситуация през изминалата година наложи предимно съсредоточаване върху COVID-19 и по един или друг начин ограничаване в развитието на останалите направления на медицината, включително свиване на разходите, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда продължава да бъде в полза на всички свои пациенти с технологични подобрения и ефективни съвременни решения за тях. В края на миналата година в лечебното заведение роботът Да Винчи беше подновен със своята най-нова версия - четвърто поколение роботизирана хирургична система Da Vinci Xi. 

Още за роботизираната хирургия в Урологията>>

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.