Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Доц. Васил Яблански и кинезитерапевт Мариана Попова: За обездвижването и грижите за ставите в условията на пандемия*

15 януари 2021

"Липсата на движение, мускулната пасивност и седналата позиция са рискови фактори за ставни заболявания, проблеми с гръбнака и влияят негативно върху цялостното здравословно състояние”, посочиха доц. Васил Яблански, началник на Клиниката по Ортопедия и Травматология и Мариана Попова, кинезитерапевт в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в студиото на “Духът на здравето” по bTV.

“Проблемът с обездвижването може да се раздели на две. За здравите хора, които са били активни преди пандемията, е по-лесно - те имат навици и могат да измислят тренировки у дома. Но хората със ставни заболявания посещават по-рядко кинезитерапевти и рехабилитатори, заради изолацията и страха от заразяване. За тях се препоръчва раздвижване сутрин с леки упражнения и съчетаване на работата през деня с поне 30-минутна разходка или упражнения.”, дадоха своите съвети специалистите.

“Профилактиката чрез недопускане на наднормено тегло е много важна, защото това е един от рисковите фактори за остеоартроза”, предупреди доц. Яблански като препоръча спортове, които не са свързани с носене на тежест върху ставите като плуване, ходене и каране на колело.

Вижте цялото видео тук:

* Източник: bTV

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.