Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Екипът на д-р Петко Карагьозов извърши ендоскопска процедура с еднократно оборудване против инфекции, което се използва за първи път в Източна Европа

16 юни 2021

На пациента, който е с трансплантиран черен дроб и стеснение на жлъчните пътища, бе поставен успешно стент

Екип на отделението по Интервенционална Гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извърши ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография за поставяне на стент на пациент със стеснение на жлъчните пътища, като използва за първи път в България и Източна Европа, дуоденоскоп за еднократна употреба. Оборудването елиминира рисковете от кръстосана инфекция, която може да се получи при използване на рутинните дуоденоскопи за многократна употреба при различни пациенти.

Пациентът е с трансплантиран черен дроб и имунопотискаща терапия, което го прави рисков за инфекции. Многократно използваемото оборудване, въпреки че преминава през всички стандартни процедури за дезинфекция и стерилизация, запазва известен риск за кръстосана инфекция. Това важи най-вече за пациенти с компрометиран имунитет. 

Еднократният дуоденоскоп елиминира този риск, а използването му спестява време и човешки ресурси, необходими за поддръжката при многократно използване.

Оборудването, с което вече работи екипът гастроентеролози в Болница Токуда, е първото подобно в света, за което има публикувани клинични данни за ефективност и безопасност.

В контекста на пандемията COVID-19 минимизирането на риска от инфекции е изключително важен за сигурността на пациента - приоритет за болницата и отделението по Интервенционална гастроентерология. Всяко използвано оборудване в отделението се обработва по строги протоколи за дезинфекция, а чрез еднократния дуоденоскоп защитата от инфекции е гарантирана и за по-рисковите пациенти. 

  

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.