Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Байпас с дължина 1 метър спаси крака на 77 годишен мъж в Токуда

11 април 2013

Байпас с дължина близо 1 метър извършиха съдовите хирурзи в МБАЛ „Токуда Болница София” на феморалната (бедрена) артерия на пациент, застрашен от ампутация на целия десен крак. 3-часовата операция възстанови кръвообращението на крайника чрез отдалечен естествен байпас с използването на венозни съдове.

77-годишният пациент от Русе постъпва по спешност в японската болница заради опасно запушване на бедрената артерия вследствие на атеросклероза (натрупване на плаки по вътрешността на съдовете). „Поради значителното увреждане по дължината на целия засегнат крайник не достигаше достатъчно кислород. В такива случаи, ако оперативното лечение се забави или отложи във времето, непроходимите части в артерията стават все повече, тъканта на крака постепенно и необратимо загива и тогава пациентът може да загуби крайника си” – алармира доц. Червенков, началник на Клиниката по Съдова хирургия и ангиология на МБАЛ „Токуда Болница София”.

Преди операцията с помощта на образни изследвания се уточнява, че цялата артерия е непроходима и с помощта на прецизно доуточняване лекарите откриват малък, но неувреден участък от главния съд почти на ходилото. Това налага изграждането на байпас по цялата дължина на крака, с който да се заобиколи целият запушен съд и на практика да се изгради напълно нов. „В резултат кръвообращението на възрастния мъж е възстановено, в момента кракът му се оросява нормално и на този етап ампутацията е избегната”, съобщава доц. Червенков.

Клиниката по Съдова хирургия и ангиология на МБАЛ „Токуда Болница София” е един от центровете в България, в който се лекуват всички планови и спешни съдови състояния. Клиниката има и специализирана програма за превенция на ампутациите, в рамките на която при навременна диагностика и специализирано лечение могат да бъдат коригирани навреме тоталните запушвания, преди уврежданията да станат необратими. От откриването на Клиниката до сега са извършени над 6000 операции. Болницата отчита и тенденция на постоянно нарастване на дела на минимално инвазивните артелиални операции. До момента в клиниката са извършени успешно 1500 миниинвазивни съдови интервенции.

 
Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".