Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

На 18 ноември Европа отбелязва Европейския ден на антибиотиците

08 ноември 2013

Токуда Болница София и Лаборатория по Клинична микробиология подкрепят инициативата на Европейския Център по контрол на заболяванията (ECDC) и Световната здравна организация (СЗО).

Европейският ден за информираност по отношение на антибиотиците се отбелязва всяка година на 18 ноември едновременно от всички страни в Европа. Целта е да се информира обществото за ползите и вредите от използването на антибиотици и за тяхното правилно прилагане. Антибиотиците действат само срещу бактериални инфекции и следва да се използват единствено в доказани такива случаи. Те не са ефективни срещу вируси, където се използват различни антивирусни препарати. Освен това определен антибиотик действа само срещу един или група бактерии. Само микробиологично изследване дава нужната информация дали е необходимо антибиотично лечение и какво точно да бъде то. 

Неправилното лечение с антибиотици може да повлияе тяхното ефективно използване в бъдеще, тъй като бактериите имат свойството да рeзистират срещу тях. При прекомерна употреба на антиобиотици, те губят способността си да убиват патогените. Резистентните бактерии са много по-трудни за отстраняване, а инфекциите причинени от тях могат да бъдат много сериозни. 

Използването на антибиотици трябва да става само след лекарско решение. 

Съветът на Токуда Болница София и Лабораторията по клинична микробиология в навечерието на Европейския ден на антибиотиците е: Бъдете отговорни и използвайте разумно антибиотици!

 

За повече информация, можете да посетите страницата на инициативата: http://antibiotic.ecdc.europa.eu/

 

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.