Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Шанс за живот на 4 души осигури първата органна експлантация в Токуда Болница София

18 ноември 2013

Черен дроб, сърце и бъбреци бяха присадени след като близките на жена в клинична смърт дариха органите и в японската болница

Четирима души, сред които 14-годишно момче, получиха възможност да живеят, благодарение на екип от Реанимацията на Токуда, заедно с хирурзи от още три болници. Жената постъпва в японската болница в петък след тежък инсулт. След установяване на настъпилата мозъчна смърт, д-р Георги Симеонов, началник на отделението по Анестезиология и Интензивно лечение в Токуда разговаря с роднините на пациентката.

„Дори в тази тежка ситуация, роднините на моята пациентка бяха в състояние да разберат, че тя може да спаси няколко живота, за което съм им безкрайно признателен” – каза д-р Симеонов.

Тъй като жената няма придружаващи заболявания, органите са в много добро състояние и подходящи за трансплантиране. Веднага, след като получават съгласието на роднините и Агенцията по Трансплантации, екипът на Отделението по Анестезиология и Интензивно лечение в Токуда Болница подготвя пациентката за първата екплантация на органи в японската болница. Хирурзи от още три болници – Св. Екатерина, Александровска болница и Военномедицинска академия, работят заедно с колегите си от Токуда, за експлантирането и транспортирането на органите.

14-годишен ученик получи възможност за нов живот, след като черният дроб на починалата пациентка му бе успешно трансплантиран във ВМА. Момчето имаше последен стадий на цироза с множество вродени аномалии. След 6-часова операция, то е вече добре с новия орган и дори диша самостоятелно. Сърцето на жената бе присадено на мъж с тежък сърдечен порок и множество преминали операции в Университетска болница „Св. Екатерина”. Двама пациенти в „Александровска болница” пък получиха възможността да живеят нормално след години хемодиализа благодарение на присадените им бъбреци.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.