Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Българо-японски ендоваскуларни дни стартираха в Токуда Болница София

23 септември 2013

Безвреден метод за диагностика на периферни съдови заболявания представи за първи път в България д-р Йошиаки Йокой, заедно с български кардиолози и съдови хирурзи

Диагностицирането на заболявания на периферната кръвоносна система вече може да се осъществява по безвреден начин, особено когато се касае за пациенти с бъбречна недостатъчност или други нефрологични проблеми. Това доказаха днес д-р Йошиаки Йокой и българските му колегите – д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по Кардиология и доц. Васил Червенков, шеф на Клиниката по Съдова хирургия в Токуда Болница. На специален уъркшоп в японската болница известните лекари извършиха за първи път в България ангиографски процедури за диагностициране на периферни съдови нарушения с използване на въглероден диоксид вместо контрастно вещество. В демонстрациите трима пациенти с бъбречни увреждане бяха подложени на изследването, което при други условия, би било невъзможно да се извърши, заради вредното въздействие на контрастното вещество върху бъбреците.

„Възможността за използване на въглероден диоксид при такива процедури е позната на лекарите от много време, но компромисът с качеството на образа до скоро затрудняваше твърде много ангиографското изследване на съдовете. С напредването на технологиите, ангиографските апарати, какъвто е и този в Токуда Болница, позволяват качествен образ и откриване на стесненията и запушванията на съдовете с помощта на изцяло безвреден въглероден диоксид. За някои пациенти това е единствената възможност за извършване на процедурата.” – каза д-р Йокой, който пристигна специално за демонстрациите от японската болница Кишивада Токушукай Хоспитъл.

Въглеродният диоксид се вкарва под рентенов контрол в една от артериите посредством катетър, какъвто се използва и при стандартно ангиографско изследване. Съединението позволява местата със запушвания да бъдат установени и излекувани. Впоследствие той се разтваря в кръвта и изчезва без остатък чрез дихателната система.

„Освен, че е напълно безвреден и единствен възможен за пациенти с бъбречна недостатъчност, този метод е изключително достъпен, тъй като въглеродният диоксид е значително по-евтин от контрастното вещество” – заяви доц. Червенков, началник на Клиниката по Съдова хирургия в Токуда Болнца.

„Благодарение на качествения образ от ангиографа, с който разполагаме, процедурата е възможност за много по-щадящо изследване на периферните съдове за определени пациенти. Използването на въглероден диоксид  е приложимо специално при съдови нарушения на периферната кръвоносна система с придръжаващи бъбречни проблеми. То дава огромен шанс на такива пациенти да получат адекватно лечение и да водят пълноценен живот.” – добави д-р Гелев, началник на Клиниката по Кардиология в Токуда.

Специални гости на събитието бяха заместник-посланикът на Япония в България д-р Тоширо Сугиура и съоснователят на Българското ендоваскуларно дружество д-р Васил Велчев.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.