Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

65-годишен пациент бе транспортиран с хеликоптер от Плевен за животоспасяваща сърдечна операция в Токуда

05 юни 2014

След по-малко от час кардиохирурзите на японскта болница започнаха спешната интервенция

65-годишен пациент бе транспортиран с хеликоптер в Токуда Болница София от Университетска специализирана болница за активно лечение по кардиология в Плевен, част от Български кардиологичен институт. Пациентът се нуждае от спешна кардиохирургична операция – смяна на митрална клапа, която лекарите от японската болница извършват в момента. Хеликоптерът излетя от София точно в 9.00 и за по-малко от час се върна с пациента и кацна на специално определена площадка за приземяване точно пред Токуда. Той бе чакан от спешен екип и линейка, които го отведоха в болницата. Кардиохирургичен екип на Токуда го очакваше за спешната интервенция и операцията стартира мигновено.

Акцията бе осъществена съвместно с Български кардиологичен институт и е началото на програма за транспортиране на спешни пациенти, която Токуда Болница ще развива занапред, заедно с БКИ. Тя е създадена за пациентите, които се нуждаят от спешна високопециализирана болнична помощ, която не може да бъде осъществена в определена точка на страната. Пациентите могат да получат съвременно лечение навреме, тъй като въздушният транспорт отнема до 1 час. Такива случаи могат да включват кардиохирургична, кардиологична, съдова, неврологична спешност,  за спешни състояния като остри клапни проблеми на сърцето, дисекации, инфаркт, инсулт, травми и др.

„В момент, когато кризата в спешната помощ е тема номер едно в страната, доказваме, че е възможно при добра организация да се осъществи такова транспортиране и пациентът да получи специализирано лечение. Смятаме да развием въздушното транспортиране, при което спешните пациенти от страната ще могат да получат нужното животоспасяващо лечение.”, – каза д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на Токуда Болница София. 

„Приехме пациента и сега му предстои самата животоспасяваща операция, която колегите от кардиохирургия ще извършат. Въздушният транспорт с хеликоптер спестява изключително ценно време, което може да бъде решаващо за живота на пациента. Изисква се добра координация между звената в болниците, която осъществихме успешно за много кратък период”, – добави д-р Николай Войсков, началник на Неотложно звено в Токуда Болница София.

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.