Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

65-годишен пациент бе транспортиран с хеликоптер от Плевен за животоспасяваща сърдечна операция в Токуда

05 юни 2014

След по-малко от час кардиохирурзите на японскта болница започнаха спешната интервенция

65-годишен пациент бе транспортиран с хеликоптер в Токуда Болница София от Университетска специализирана болница за активно лечение по кардиология в Плевен, част от Български кардиологичен институт. Пациентът се нуждае от спешна кардиохирургична операция – смяна на митрална клапа, която лекарите от японската болница извършват в момента. Хеликоптерът излетя от София точно в 9.00 и за по-малко от час се върна с пациента и кацна на специално определена площадка за приземяване точно пред Токуда. Той бе чакан от спешен екип и линейка, които го отведоха в болницата. Кардиохирургичен екип на Токуда го очакваше за спешната интервенция и операцията стартира мигновено.

Акцията бе осъществена съвместно с Български кардиологичен институт и е началото на програма за транспортиране на спешни пациенти, която Токуда Болница ще развива занапред, заедно с БКИ. Тя е създадена за пациентите, които се нуждаят от спешна високопециализирана болнична помощ, която не може да бъде осъществена в определена точка на страната. Пациентите могат да получат съвременно лечение навреме, тъй като въздушният транспорт отнема до 1 час. Такива случаи могат да включват кардиохирургична, кардиологична, съдова, неврологична спешност,  за спешни състояния като остри клапни проблеми на сърцето, дисекации, инфаркт, инсулт, травми и др.

„В момент, когато кризата в спешната помощ е тема номер едно в страната, доказваме, че е възможно при добра организация да се осъществи такова транспортиране и пациентът да получи специализирано лечение. Смятаме да развием въздушното транспортиране, при което спешните пациенти от страната ще могат да получат нужното животоспасяващо лечение.”, – каза д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на Токуда Болница София. 

„Приехме пациента и сега му предстои самата животоспасяваща операция, която колегите от кардиохирургия ще извършат. Въздушният транспорт с хеликоптер спестява изключително ценно време, което може да бъде решаващо за живота на пациента. Изисква се добра координация между звената в болниците, която осъществихме успешно за много кратък период”, – добави д-р Николай Войсков, началник на Неотложно звено в Токуда Болница София.

 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".