Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Премахнаха над 2-сантиметрови камъни от жлъчния канал с виртуозна ендоскопска процедура в Токуда

22 юли 2014

Гастроентеролозите на японската болница работиха съвместно с колегите си от Япония д-р Казуя Коизуми и д-р Сакуе Масуда

Виртуозно безкръвно отстраняване на множество камъни от жлъчния проток, най-големите от които над 2 см, извършиха ендоскопските специалисти на Токуда, заедно със свои колеги от японската болница Шонан Камакура. По този начин те спестиха тежка отворена операция на 77-годишна жена.

Пациентката постъпва в Токуда месец след като жлъчният и мехур е бил отстранен, с непоносими болки и тежест в корема, ежедневно повръщане и висока температура, достигаща 39 градуса. След направените диагностични изследвания - абдоминална ехография и компютърна томография, специалистите установяват наличие на остатъчни камъни в жлъчните пътища.

За овладяване на острите оплаквания ендоскопският специалист на Токуда д-р Петко Карагьозов и неговият екип спешно извършиха високотехнологична ендоксопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ) с протезиране на главния жлъчен канал като по този начин овладяха острото състояние. Поради големината на камъните, процедурата налага втори етап на провеждане. 3 дни по-късно, съвместно с колегите си от Япония – гастроентеролозите д-р Казуя Коизуми и д-р Сакуе Масуда от японската болница Шонан Камакура, лекарите премахнаха протезата и извършиха сложна минимално инвазивна процедура по отстраняване на камъните. По този начин бе спестена голяма по обем хирургична намеса. След извършените манипулации, пациентката е без болки и температура и се възстановява изключително бързо.

Д-р Петко Карагьозов обясни, че до 20% от пациентите с камъни в жлъчния мехур имат такива и в жлъчните пътища, които освен, че причиняват болки, могат да доведат и до животозастрашаващи усложнения като остър панкреатит, холангит, сепсис, чернодробна недостатъчност. „С помощта на тази миниинвазивна безкръвна манипулация овладяхме оплакванията на пациентката и спестихме по-голяма хирургична интервенция. Подходът е изключително щадящ, а болничният престой и възстановяване са сведени до минимум.” – допълни д-р Карагьозов.

Съвременните ендоскопски процедури са високотехнологични и сложни за изпълнение като се изисква висок професионализъм и опит за осъществяването им. Поради сложността им, те се извършват на малко места в страната. Приложената процедура бе част от сесия за обмяна на опит с японски ендоскописти в Токуда, която включи общо 11 случая на различни усложнени жлъчни проблеми.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.