Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Най-малко 30 пациенти ще могат да се лекуват с радиохирургия в България до края на тази година

24 юни 2015

 От БНР:

Най-малко 30 пациенти ще могат да се лекуват с радиохирургия в България до края на тази година. Досега хората, които се нуждаеха от това лечение, бяха насочвани в чужбина. Днес в болница "Токуда" официално ще заработи първият у нас линеен ускорител за радиохирургия на глава и шия. 

Екипът на националния консултант по радиохирургия и лъчелечение д-р Румен Лазаров вече е провел първите радиохирургични процедури. В началото българските медици са работили в сътрудничество със свои руски колеги от най-добрия център по радиохирургия в Русия. Вече имат и своята първа самостоятелна пациентка. Радиохирургията е метод, при който с висока доза радиация и с изключителна прецизност могат да бъдат унищожавани доброкачествени и злокачествени тумори и метастази. В повечето случаи ефективността на този тип лечение е същата като при конвенционалната хирургия. Методът обаче се предпочита при мозъчни тумори, тъй като дава много по-големи шансове раковите клетки да се унищожат, без да се засегнат здравите.

До края на тази година процедурата ще се извършва безплатно за пациентите, въпреки че клиничната пътека от 3000 лева не покрива и наполовина разходите за извършването ѝ. За сравнение, най-ниската цена, на която се правят тези процедури в чужбина, е 7000 евро.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.