Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Лекари в Токуда спасиха 2 пациенти със смъртоносно усложнение на свински грип

26 януари 2010

Рядко използван метод на лечение приложиха реаниматорите в МБАЛ „Токуда Болница София”, за да спасят живота на двама пациенти в изключително тежко състояние в следствие на най-тежкото усложнение на вируса АH1N1. Често свинският грип протича без или с леки усложнения, но в някои случаи при хора в млада и средна възраст предизвиква респираторен дистрес синдром. Това е сериозно увреждане с над 58% смъртност, при което белият дроб спира да функционира заради запълване на алвеолите с течност.

Повече от две седмици пациентите бяха в критично състояние в резултат на развитото усложнение. Чрез комплексно лечение и авангардна техника за апаратна вентилация успяхме да стабилизираме състоянието им”, съобщи д-р Георги Симеонов, началник на отделението по Анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Токуда”.

49-годишният пациент е транспортиран по спешност от МБАЛ Сандански с реанимобил на Токуда в тежко състоние. Над 2 седмици продължава борбата за живота му в Централна реанимация, след което - в Пулмологията на японската болница. Две седмици по-рано по същия път преминава и 58-годишна жена от София. И двамата вече са изписани в добро здравословно състояние и продължават да бъдат наблюдавани.

За щастие всички болни, постъпили в Токуда с доказан или суспектен пандемичен грип са лекувани успешно. Можем да се похвалим, че до момента нямаме смъртен случай, дължащ се на вируса АH1N1”, съобщава д-р Наталия Стоева – ръководител на сектор Пулмология към отделение по Вътрешни болести в Токуда. За първия пик на грипната епидемия тя и екипът й лекуваха над 35 души с усложнен доказан свински грип.

Share

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".