Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Лекари в Токуда спасиха 2 пациенти със смъртоносно усложнение на свински грип

26 януари 2010

Рядко използван метод на лечение приложиха реаниматорите в МБАЛ „Токуда Болница София”, за да спасят живота на двама пациенти в изключително тежко състояние в следствие на най-тежкото усложнение на вируса АH1N1. Често свинският грип протича без или с леки усложнения, но в някои случаи при хора в млада и средна възраст предизвиква респираторен дистрес синдром. Това е сериозно увреждане с над 58% смъртност, при което белият дроб спира да функционира заради запълване на алвеолите с течност.

Повече от две седмици пациентите бяха в критично състояние в резултат на развитото усложнение. Чрез комплексно лечение и авангардна техника за апаратна вентилация успяхме да стабилизираме състоянието им”, съобщи д-р Георги Симеонов, началник на отделението по Анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Токуда”.

49-годишният пациент е транспортиран по спешност от МБАЛ Сандански с реанимобил на Токуда в тежко състоние. Над 2 седмици продължава борбата за живота му в Централна реанимация, след което - в Пулмологията на японската болница. Две седмици по-рано по същия път преминава и 58-годишна жена от София. И двамата вече са изписани в добро здравословно състояние и продължават да бъдат наблюдавани.

За щастие всички болни, постъпили в Токуда с доказан или суспектен пандемичен грип са лекувани успешно. Можем да се похвалим, че до момента нямаме смъртен случай, дължащ се на вируса АH1N1”, съобщава д-р Наталия Стоева – ръководител на сектор Пулмология към отделение по Вътрешни болести в Токуда. За първия пик на грипната епидемия тя и екипът й лекуваха над 35 души с усложнен доказан свински грип.

Share

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, първият час след тях е с цена 3 лв., а всеки следващ час се заплаща по 2 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.