Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Единственият оцелял в катастрофата в Сталийска махала е извън опасност за живота

25 август 2015

Единственият оцелял в катастрофата в Сталийска махала е извън опасност за живота

Тази сутрин младият мъж направи първите си крачки след инцидента с помощта на рехабилитатори

21-годишният мъж, който единствен оцеля в тежката катастрофа на 21 август в ломското село Сталийска махала, вече е без опасност за живота. Той бе опериран по спешност в клиниката по Неврохирургия на Токуда по-късно същия ден.

Пострадалият бе транспортиран в София след стабилизиране в болницата в гр. Лом, но в тежко коматозно състояние със сериозна черепно-мозъчна травма, счупен череп и голям епидурален хематом.

Спешната операция бе извършена на 21 август в 15:00 след скенер и реанимационна подготовка. По време на операцията екипът на д-р Славомир Кондов овладя животозастрашаващото състояние на младия мъж, евакуирайки над 70 ml кръв, притискащ

Операцията преминава без усложнения и в 17:30 пациентът е настанен в Отделението по анестезиология и реанимация в изкуствена кома. Контролният скенер в събота показва, че хематомът е напълно отстранен и няма вторични увреждания на мозъка. 24 часа след интервенцията реаниматорите започват бавно да будят момчето и  махат интубационната търба. Пациентът вече е изведен от реанимация и е настанен в клиниката по Неврохирургия без опасност за живота и със стабилни жизнени  показатели. Тази сутрин той направи първите си крачки след инцидента с помощта на рехабилитатори.а критични центрове между обвивките на мозъка.

„Пациентът се възстановява бързо, близките му са до него и му оказват огромна подкрепа. Той ще остане в клиниката за лечение и наблюдение поне още седмица.” – споделя д-р Славомир Кондов - началник на Неврохирургията в Токуда Болница София.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".