Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

С два вида свръхпрецизни лазери в Токуда излекуваха зрението на младеж

13 октомври 2015

Момчето вижда кристално ясно само ден след ултрабезопасната корекция

Очните лекари на Токуда Болница приложиха двойна лазерна корекция на зрението на 22-годишен младеж и го избавиха от тежко далекогледство и астигматизъм. С т.нар. Femto-LASIK хирургична процедура е излекувано зрението на младия пациент, увредено още от раждането му. Момчето има над 5 диоптъра далекогледство и астигматизъм, и цял живот не може да вижда почти нищо без очила. Отсега нататък няма да се налага да носи коригиращи очила или контактни лещи, а възстановяването  от интервенцията преминава изключително бързо.

Femto-LASIK процедурата използва фемтосекунден и ексхимерен лазер за рефрактивна корекция на зрението. Новата техника се прилага от най-добрите очни клиники в света и включва суперпрецизна и безопасна подготовка на роговицата на окото с фемто-лазер за последващото коригиране с ексхимерния лазер. Най-общо операцията на момчето преминава на два етапа. „Първо изрязахме тънко капаче в повърхността на роговицата (т.нар. флеп) много прецизно с помощта на фемтосекундния лазер. При старата техника този етап се извършваше механично с микрокератом без тази абсолютна точност, която сега е възможна. Вторият етап е коригирането с ексхимерния лазер. Новият метод дава по-голяма безопасност за пациента и повече възможности за хирурга – сега можем да оперираме много точно много големи диоптри” – обяснява операцията д-р Алек Топов, началник на отделението по офталмология в Токуда.

Във втория етап ексхимерният лазер изпарява много тънки части от роговицата, като я рескулптурира по такъв начин, че се коригират неточностите в зрението. Накрая капачето се затваря обратно на своето място. Операцията трае само 10 минути, а пациентът вижда ясно още на следващия ден.

Новата техника има редица предимства: значително намаляват възможностите за проблем с изрязания флеп като инфекции и възпаления, изрязването е много тънко и прецизно, което осигурява възможност за коригиране на по-големи неточности в зрението, а стабилността на роговицата е гарантирана за по-дълго време. Процедурата е по-щадяща за окото и пациентите се чувстват по-комфортно.

Отделението по Офталмология на Токуда е едно от малкото в страната, които разполагат с фемтолазер като до този момента той се използва много успешно при операции на катаракта и смяна на лещата. Новото му приложение за Femto-LASIK е подходящо за корекция на много големи диоптри, по-безопасен и сигурен е от стандартна рефрактивна хирургия и щади пациента, а възстановяването е по-бързо и ефективно.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".