Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

С два вида свръхпрецизни лазери в Токуда излекуваха зрението на младеж

13 октомври 2015

Момчето вижда кристално ясно само ден след ултрабезопасната корекция

Очните лекари на Токуда Болница приложиха двойна лазерна корекция на зрението на 22-годишен младеж и го избавиха от тежко далекогледство и астигматизъм. С т.нар. Femto-LASIK хирургична процедура е излекувано зрението на младия пациент, увредено още от раждането му. Момчето има над 5 диоптъра далекогледство и астигматизъм, и цял живот не може да вижда почти нищо без очила. Отсега нататък няма да се налага да носи коригиращи очила или контактни лещи, а възстановяването  от интервенцията преминава изключително бързо.

Femto-LASIK процедурата използва фемтосекунден и ексхимерен лазер за рефрактивна корекция на зрението. Новата техника се прилага от най-добрите очни клиники в света и включва суперпрецизна и безопасна подготовка на роговицата на окото с фемто-лазер за последващото коригиране с ексхимерния лазер. Най-общо операцията на момчето преминава на два етапа. „Първо изрязахме тънко капаче в повърхността на роговицата (т.нар. флеп) много прецизно с помощта на фемтосекундния лазер. При старата техника този етап се извършваше механично с микрокератом без тази абсолютна точност, която сега е възможна. Вторият етап е коригирането с ексхимерния лазер. Новият метод дава по-голяма безопасност за пациента и повече възможности за хирурга – сега можем да оперираме много точно много големи диоптри” – обяснява операцията д-р Алек Топов, началник на отделението по офталмология в Токуда.

Във втория етап ексхимерният лазер изпарява много тънки части от роговицата, като я рескулптурира по такъв начин, че се коригират неточностите в зрението. Накрая капачето се затваря обратно на своето място. Операцията трае само 10 минути, а пациентът вижда ясно още на следващия ден.

Новата техника има редица предимства: значително намаляват възможностите за проблем с изрязания флеп като инфекции и възпаления, изрязването е много тънко и прецизно, което осигурява възможност за коригиране на по-големи неточности в зрението, а стабилността на роговицата е гарантирана за по-дълго време. Процедурата е по-щадяща за окото и пациентите се чувстват по-комфортно.

Отделението по Офталмология на Токуда е едно от малкото в страната, които разполагат с фемтолазер като до този момента той се използва много успешно при операции на катаракта и смяна на лещата. Новото му приложение за Femto-LASIK е подходящо за корекция на много големи диоптри, по-безопасен и сигурен е от стандартна рефрактивна хирургия и щади пациента, а възстановяването е по-бързо и ефективно.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.