Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

18 ноември е Европейския ден за информираност относно разумното използване на антибиотици

11 ноември 2015

Лабораторията по Клинична микробиология в Токуда Болница София се включва в инициативата на Европейския Център по контрол на заболяванията (ECDC) и Световната здравна организация (СЗО).

Европейският ден за повишаване на информацията в обществото относно антибиотиците е годишна европейска инициатива за обществено здраве, която се провежда на 18 ноември с цел да повиши информацията в обществото относно заплахата за общественото здраве от развитието на антибиотична резистентност и относно разумната употреба на антибиотиците. Според последните данни броят на пациентите, заразени с резистентни бактерии, нараства в целия Европейски съюз, а антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве.

Разумното използване на антибиотици може да предотврати развитието на резистентни бактерии и да поддържа ефективността на антибиотиците за бъдещите поколения. Цел на ежегодната кампания е да повиши информираността в обществото относно правилното използване на антибиотици.

Антибиотиците действат само срещу бактериални инфекции и следва да се използват единствено в тези случаи, и след лекарско предписание. Те не са ефективни срещу вирусни инфекции като грип. Различните групи антибиотици действат срещу конкретни патогенни бактерии. Затова е необходимо микробиологично изследване с антибиограма, за да се прецени нуждата от антибиотично лечение и вида на необходимият антибиотик.

Неправилното лечение и прекомерното използване на антибиотици влияе върху ефективното им използване в бъдеще. Бактериите започват да рeзистират срещу антибиотиците и те губят способността си да ги убиват. Резистентните бактерии са много по-трудни за унищожаване и за съжаление бактериалните инфекции с резистентни щамове се срещат все по-често.

Специалистите от Лабораторията по клинична микробиология в Токуда се присъединяват към призивите на ECDC и СЗО и съветват: Бъдете отговорни и използвайте разумно антибиотици!

За повече информация, можете да посетите страницата на инициативата: http://ecdc.europa.eu/bg/eaad/Pages/Home.aspx

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".