Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

COVID-19 и бременност

Във връзка с усложнената епидемиологична ситуация, женските консултации са ограничени, но при всяка промяна, която жената усети, незабавно трябва да потърси лекаря, който следи бременността ѝ

Акушер-гинеколозите на Болница Токуда са в контакт с пациентите си. Консултациите, които не могат да бъдат отменени, са насрочени през 30 мин., като бременните изчакват реда си в двора на болницата, за да няма струпване на пациенти. 

Въпреки наложените ограничения за работата на женските консултации, има задължителни изследвания, които трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог по време на бременност, посочват от Министерството на здравеопазването. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-та гестационна седмица), както и УЗД преглед за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица). Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността гинеколог. Във всички тези случаи, касаещи женската консултация, бременните трябва да се свържат по телефона с наблюдаващия гинеколог или да позвънят в лечебно заведение, в което по принцип се извършва женска консултация, за да запишат час за преглед.

В случай, че бременната има оплакване или въпроси, свързани с бременността, извън задължителните изследвания, трябва да потърси по телефона наблюдаващия акушер-гинеколог или да се свържат със специализирано АГ звено.

При започващ аборт или раждане, раждане в ход и други спешни състояния (което включва всяка промяна, която жената усети), бременните жени трябва да се свържат с лекуващия си лекар, да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112.

При симптоми на COVID-19, без акушерски усложнения, бременните трябва да се свържат по телефона със своя личен лекар, както всички останали граждани. По възможност, да се свържат и с акушер-гинеколога си.

Бременна жена със симптоми на COVID-19 и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения, трябва да бъде транспортирана с помощта на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ, уточняват от МЗ. По възможност лечебното заведение трябва да бъде уведомено предварително от Спешна помощ, наблюдаващия акушер-гинеколог или от личния лекар.

Няма научни данни COVID-19 да се предава от майката на плода.

Призоваваме всички бременни и близките им да запазят спокойствие и да не се поддават на паниката, като се информират и следват точно предписанията на лекаря си, както и на властите в усложнената обстановка.


 
Всички предписания на властите за работа с пациенти, във връзка с превенция на разпространението на коронавирус и грип, са предприети от екипа на Болница Токуда. Персоналът на лечебното заведение е обучен и спазва всички политики за дезинфекция и неразпространение на епидемии. Мерките включват: Стриктна дезинфекция на всички повърхности 4 пъти на денонощие, включително и пейките и пространствата в двора на болницата. Пациенти и персонал влизат през различни входове, а всеки посетител на лечебното заведение се посреща от служител, който му измерва температурата и му снема кратка анамнеза уточняващи въпроси (за причината за посещението, имат ли някакви симптоми, пътували ли са извън страната в последните 14 дни, известно ли им е да са били в контакт с болни и т.н.). Всички посетители в болницата с отчетена повишена температура се насочват през външния вход към Спешното отделение на болницата.

Отделението

Акушерство и високорисков…

COVID-19 и бременност

Обучение на бъдещи родите…

Женска консултация и ражд…

Детска гинекология

Фетална морфология

Кабинети

Какво Ви е необходимо при…

Фото галерия

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.