Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Детска офталмология

Отделението по Офталмология разполага със специализиран детски кабинет по очни болести в Многопрофилния детски център, както и с висококвалифицирани специалисти.

Прием по НЗОК и платени консултации след предварително записване. 

Задължително е децата да бъдат прегледани от офталмолог преди започване на училище. Препоръчителните очни прегледи в детска възраст започват на 6-месечна възраст. Недоносените деца се консултират с детски офталмолог по време на интензивното им лечение в Неонатология, могат да бъдат консултирани и деца от други болници след изписването им.

Човешкото око е един от най-важните органи, благодарение на който възприемаме над 95% от информацията за заобикалящия ни свят. Особено в детска възраст, когато всичко е ново и трябва да бъде опознат чрез очите.Детската офталмология се занимава с диагностициране и лечение на заболявания на очите в детска възраст.

Най-често срещани проблеми в зрението при децата

Най-често срещаните здравни проблеми в детска възраст варират според конкретната възраст на детето. До 1 год. възраст най-честите оплаквания са свързани със запушени слъзни канали, конюнктивити, вродени кривогледства и др. аномалии. Между 1 и 3 год. възраст се срещат на-много конюнктивити, алергии, кривогледства, мързеливо око, рефракционни аномалии. Същите състояния са най-чести и в по-късна възраст – до 7 г. Тогава при децата има и повишено зрително натоварване, тъй като това е периодът, в който започват да ходят на училище. Налага се по-често посещаване на офталмолог, за да се определи необходимостта от носене на очила.  До 18 год. възраст обикновено започват да се развиват късогледства, които заедно с различни видове травми са най-често срещаните състояния, свързани с очите.

Важно! Особено внимание трябва да се обръща на децата, чиито родители имат зрителни проблеми. При наследствена обремененост и придружаващи заболявания, са необходими по-чести прегледи и повишено внимание.

Зрението при бебетата

Обикновено младите майки поставят най-много въпроси и имат най-голяма нужда от информация за възможните зрителни проблеми на новородените. Трябва да се знае, че истинската зрителна острота може да бъде определена едва на 3 годишна възраст. През първите месеци зрителна острота липсва и бебетата не могат да фиксират предмети, особено на далечни разстояния. Между 3 и 6 месеца те започват да се заглеждат в различни движещи се, цветни и по-едри обекти. Едва на 3 год. възраст остротата на зрението е напълно развита. Диагнози като кривогледство могат да бъдат определени категорично на възраст между 6 м. и 1 г., ако не става въпрос за пареза или травма на очедвигателните мускули, които се диагностицират и по-рано. Проблеми с остротата на зрението обикновено се констатират на 3 годинки, но могат да се открият и по-рано по косвени белези.

За децата е препоръчително да се правят профилактични прегледи най-малко при навършване на 1, 3 и 7 годишна възраст, за да бъдат определени навреме евентуалните зрителни проблеми.

Съвети за родители за по-здрави очи на децата

1. Измивайте по-често очите на децата си.

2. Ограничавайте времето, прекарано пред компютъра и телевизора, които уморяват очите.

3. Използвайте качествени слънчеви очила за вашите деца.

4. При най-често срещаното заболяване на очите – конюнктивитът, е много важна хигиена – какво на детето, така и вашата. Избягвайте близки контакти и използване на общи хавлии, кърпи и спално бельо.

 

 

Отделението

Офталмология

Преглед при офталмолог

Детска офталмология

Ретинопатия при недоносен…

Лечение на катаракта

Лечение на глаукома

Рефрактивна хирургия

Екип

Новини

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.