Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Информация за пациента

Миниинвазивното ендопротезиране е щадящо за пациентите с остеоартроза

Д-р Васил Яблански, дм - началник-клиника Ортопедия и травматология

Остеоартрозата е едно от най-често срещаните заболявания в областта на опорно-двигателния апарат при пациенти на възраст над  50 години. Обикновено заболяването поразява ставите на краката, най-вече тазобедрената и колянната става. Първите клинични признаци на остеоартрозата са болките в засегната става, засилващи се след претоварване и съпроводени с локален оток. Често тези пациенти срещат трудности дори при елементарни ежедневни дейности като изкачване или слизане по стълби, сядане, продължително ходене и леки физически натоварвания.

Препоръчително е при появата на тези симптоми да се потърси специализирана консултация с ортопед. По време на клиничния преглед лекарят установява какъв е диапазонът на движение на ставата, както и точната локализация на болката. Най-често използваното изследване е рентгенова снимка за установяване на степента на разивитие на заболяването, което е от особено значение за последващите стъпки при лечението.

Когато ставата не е тежко увредена обикновено лечението е симптоматично – прием и локално приложение на медикаменти, копиращи болката и възпалението; лекарства с хондропротективно въздействие; физикална терапия и рехабилитация.

В по-напреднал стадий на остеоартроза, когато е възможно и наличието на вътреставен излив, е възможно да бъде направена пункция на ставата, като вътреставната течност бъде изтеглена и се извърши локална апликация на медикаменти. 

Когато медикаментозното лечение не помага, се предприема артроскопска интервенция. Тя представлява почистване или отстраняване на увредени структури в ставата, които затрудняват движенията и предизвикват болка, както и  специфична обработка на ставните повърхности. Тази процедура е тип „еднодневна хирургия”, свързана е с минимален престой в болница и позволява бързо завръщане към всекидневието на пациента.

При хора с прекалено напреднал стадий на остеортрозата, при които гореизброените методи не биха помогнали, се предприема ендопротезиране /смяна на засегната става/. За успокоение на пациентите,  в съвременни условия при тези операции са щадящи за пациента, защото при тях се използват миниинвазивни техники с малък разрез и ограничена кръвозагуба. Това позволява започването на ранна рехабилитация, по-бързо възстановяване и връщане към нормален ритъм на живот – работа, хоби, дори спорт.

При извършването на тези операции понякога се използва и т.нар. „компютърна навигация”. Благодарение на този метод хирургът ползва още един източник на информация за засегнатите участъци и може да бъде още по-прецизен при имплантирането на изкуствена става.

В момента съществува доста широк спектър от импланти, които могат да бъдат използвани, като при всеки конкретен случай лекарят определя кой имплант е най-подходящ в зависимост от състоянието на пациента и степента на увреждане на ставата.

Препоръчително е да се работи само с импланти от най-високо качество, вече изпитани и утвърдени в практиката. Модерните импланти са изградени от съвременни материали, като следват презицно биомеханиката на човешката става. Това е предпоставка за постигането на добри резултати и комфорт на пациента.  

В момента ендопротезирането е хирургичната интервеция, която има най-голям ефект за подорбяването на качеството на живот на пациентите.

Отделението

Ортопедия и травматология

Преглед при ортопед

Прием в болница

Видео | Отговори на пацие…

Смяна на колянна става

Смяна на тазобедрена став…

Сколиоза

Реконструктивна ортопедия

Плазмотерапия PRP

Информация за пациента

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.