Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Информация за пациента

Миниинвазивното ендопротезиране е щадящо за пациентите с остеоартроза

Д-р Васил Яблански, дм - началник-клиника Ортопедия и травматология

Остеоартрозата е едно от най-често срещаните заболявания в областта на опорно-двигателния апарат при пациенти на възраст над  50 години. Обикновено заболяването поразява ставите на краката, най-вече тазобедрената и колянната става. Първите клинични признаци на остеоартрозата са болките в засегната става, засилващи се след претоварване и съпроводени с локален оток. Често тези пациенти срещат трудности дори при елементарни ежедневни дейности като изкачване или слизане по стълби, сядане, продължително ходене и леки физически натоварвания.

Препоръчително е при появата на тези симптоми да се потърси специализирана консултация с ортопед. По време на клиничния преглед лекарят установява какъв е диапазонът на движение на ставата, както и точната локализация на болката. Най-често използваното изследване е рентгенова снимка за установяване на степента на разивитие на заболяването, което е от особено значение за последващите стъпки при лечението.

Когато ставата не е тежко увредена обикновено лечението е симптоматично – прием и локално приложение на медикаменти, копиращи болката и възпалението; лекарства с хондропротективно въздействие; физикална терапия и рехабилитация.

В по-напреднал стадий на остеоартроза, когато е възможно и наличието на вътреставен излив, е възможно да бъде направена пункция на ставата, като вътреставната течност бъде изтеглена и се извърши локална апликация на медикаменти. 

Когато медикаментозното лечение не помага, се предприема артроскопска интервенция. Тя представлява почистване или отстраняване на увредени структури в ставата, които затрудняват движенията и предизвикват болка, както и  специфична обработка на ставните повърхности. Тази процедура е тип „еднодневна хирургия”, свързана е с минимален престой в болница и позволява бързо завръщане към всекидневието на пациента.

При хора с прекалено напреднал стадий на остеортрозата, при които гореизброените методи не биха помогнали, се предприема ендопротезиране /смяна на засегната става/. За успокоение на пациентите,  в съвременни условия при тези операции са щадящи за пациента, защото при тях се използват миниинвазивни техники с малък разрез и ограничена кръвозагуба. Това позволява започването на ранна рехабилитация, по-бързо възстановяване и връщане към нормален ритъм на живот – работа, хоби, дори спорт.

При извършването на тези операции понякога се използва и т.нар. „компютърна навигация”. Благодарение на този метод хирургът ползва още един източник на информация за засегнатите участъци и може да бъде още по-прецизен при имплантирането на изкуствена става.

В момента съществува доста широк спектър от импланти, които могат да бъдат използвани, като при всеки конкретен случай лекарят определя кой имплант е най-подходящ в зависимост от състоянието на пациента и степента на увреждане на ставата.

Препоръчително е да се работи само с импланти от най-високо качество, вече изпитани и утвърдени в практиката. Модерните импланти са изградени от съвременни материали, като следват презицно биомеханиката на човешката става. Това е предпоставка за постигането на добри резултати и комфорт на пациента.  

В момента ендопротезирането е хирургичната интервеция, която има най-голям ефект за подорбяването на качеството на живот на пациентите.

Отделението

Ортопедия и травматология

Преглед при ортопед

Прием в болница

Смяна на колянна става

Смяна на тазобедрена став…

Сколиоза

Реконструктивна ортопедия

Плазмотерапия PRP

Информация за пациента

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".