Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Сколиоза

Какво е сколиоза?

Сколиозата е изкривяване на гръбначия стълб встрани. Това изкривяване може да е във вид на S (двойна кривина) или като дълго С (единична кривина). По често се засягат момичета. При сколизата гръбначният стълб има и промяна в структурата в ротиране (усукване). Това усукване води до промяна на позицията на ребрата и деформация на гръдния кош.

Видове сколиоза:

В около 15 % от случаите сколиозите биват:

1. Неструктурни (функционални) –  сколиотичната деформация е временна, като тя възниква  при различна дължина на долните крайници, при мускулен спазъм и др. Отстраняването на причината води до корекция на кривината.

2. Структурни – налице е изкривяване на гръбначния стълб, което се дължи на: вродени аномалии на прешлените (напр. клиновидни прешлени, блок - прешлени), церебрална парализа, неврофиброматоза, мускулна дистрофия,полиомиелит, др.

В 85% от случаите сколиозата е идиопатична – причините за нейната поява не са напълно изяснени, въпреки наличието на няколко теории.

Според времето на появата й идиопатичната сколиоза бива:

1. Инфантилна форма – възниква до 3 годишна възраст, по-често при момчета;

2. Ювенилна форма – появява се между 3 и 10 годишна възраст;

3. Адолесцентна форма – възниква след 10 годишна възраст.

Необходими изследвания

При установяване на сколиозата е нужна консултация с ортопед. Назначават се рентгенови снимки на гръбначен стълб – фас и профил. При преценка на специалиста може да бъдат назначени и допълнителни снимки в специални позиции, както и специализирани изследвания – компютърна томография, ядреномагнитен резонанс – ако са необходими.

Кои са най-важните точки на оценка на идиопатичната сколиоза?
  • Големина на сколиотичната кривина.
  • Разположение на кривината – шийно гръден отдел на гръбначия стълб, гръден отдел, гръднолумбален отдел.
  • Подвижността на гръбначния стълб в зоната на кривината.
  • Големина на усукването на прешлените.
  • Нивото на костна зрелост (растежен потенциал).Това е уточнение е необходимо поради факта, че идиопатичната сколиоза се развива и прогресира в периода на костен растеж. Понякога това е причина за допълнителни рентгенови изследвания.
Как откриваме сколиозата?

Промяната във формата на гръбначния стълб се открива от родителите, от личния или училищен лекар при профилактични прегледи.

Гръбначният стълб е дъгообразно изкривен. Кривата най-добре се вижда, когато детето се наведе напред и при това положение се огледа контурът на гърба му.
Едното рамо стои по-високо от другото, талията от едната страна е изгладена. Едната половина на таза е по-високо разположена от другата. При оглед отпред се установява несиметрично разположение на гръдните жлези при момичетата, а при оглед отзад прави впечатление асиметричното разположение на лопатките.

Защо трябва да се потърси специалист ортопед и евентуално да се провежда лечение на заболяването сколиоза?

Консултацията и наблюдението от специалист са необходими за уточняване на вида сколиоза, степента на отклонение,прогресията на заболяването. Понякога сколиотичните отклонения на гръбнака са придружени други аномалии в  развитието, които искат уточняване и съответното лечение. В повечето случаи при лека сколиоза болните нямат съществени оплаквания. Може да се появи лесна умора, нарушена походка, болки в гърба. При тежка, некоригирана сколиоза възникват симптоми от страна на дихателната, сърдечно-съдовата и неврологичната система поради променени разположение на органите в гръдния кош.

Как се лекува сколиозата?

Лечението на идиопатичната сколиоза зависи от големината на кривината, нивото на засягане на гръбначя стълб, костната зрялост. 

В Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда е разкрит Център за диагностициране и лечение на гръбначни деформации (сколиоза), където се прилагат следните типове лечение:

  • Наблюдение – този тип лечение се отнася за пациенти с големина на кривината до 20 градуса. Проследява се за евентулна прогресия с переодични прегледи, рентгенови снимки.
  • Корсетолечение. Корсетите са специализирани устройства,често индивидуално изработени,които имат за цел да спрат прогресията на заболяване. Те не коригират сколиотичната кривина. Успеха на лечение с корсет е свързан с продължителността на носене на устройството – 16-23 часа на денонощие.
  • Оперативно лечение – показанията за оперативно лечение са тежки над 45 градуса сколиотични кривини, бързо прогресиращи, при пациенти с незавършен растеж, както и „неприемливи“ за пациента деформации.
  • Рехабилитационен лагер за деца със сколиоза, където се прилага известният в цял свят Шрот метод. Специализираните кинезитерапевтични процедури са подходящи за деца над 10-годишна възраст с установена сколиоза до 40 градуса. Методът има доказан ефект за подобряване на възможностите и капацитета на тялото на деца и подрастващи с изкривявания на гръбначния стълб. 

В зависимост от големината на кривината, нейното разположение и еластичност могат да се използват различни оперативни техники за предна, задна или смесена корекция и стабилизация. Корекцията се извършва до нива на приемлива технически и физиологично големина на кривината. След това се стабилизира с различни метални инструментации. Най-важният момент е осигуряването на костното срастване на прешлените в засегнатите зони, като това се постига с костни присадъци. 

  

  

В съвременната хирургия този вид оперативно лечение се провежда от специализирани екипи, в които се включва и неврофизиолог за проследяване на функцията на гръбначния мозък по време на оперативната интервенция.

В следоперативния период в голямата част от случаите не е необходимо носенето на корсет. Провежда се поетапна рехабилитация с помощта на кинезитерапевти, като след костното срастване – не по-рано от 3 месеца – могат да се позволят и по-активни натоварвания.

Видео 

 

 

Отделението

Ортопедия и травматология

Преглед при ортопед

Прием в болница

Смяна на колянна става

Смяна на тазобедрена став…

Сколиоза

Реконструктивна ортопедия

Плазмотерапия PRP

Информация за пациента

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".