Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Шрот терапия при сколиоза

История на Шрот метод за неоперативна терапия при сколиоза

Практикуването на Шрот метода има дълга история и основно се прилага за корекция на сколиоза. Базира се на триизмерна корекция на тялото, правилно дишане, правилна позиция на таза и специфични упражнения, както и на обучение на пациентите с цел да продължат лечението в домашни условия. В допълнение към силата на собствените мускули, Шрот разчита и на силата на гравитацията и силовото натоварване. Целта е да се установи баланс в позата на детето. Методът е въведен и популяризиран за пръв в Германия от Катерина Шрот и дъщеря и Криста Лехнерт Шрот. Благодарение на отличните резултати, които постига, се разпространява бързо в Европа и по света. 

Какво представлява методът

Шрот методът е съвкупност от специализирани кинезитерапевтични процедури за деца над 8-годишна възраст с установена сколиоза до 40 градуса. Методът има доказан ефект за подобряване на възможностите и капацитета на тялото на деца и подрастващи с изкривявания на гръбначния стълб. 

Рехабилитацията цели подобрение във функционалността, възможностите и капацитета на тялото на пациента със сколиоза. Първоначалната фаза на рехабилитацията се базира на правилното поставяне на диагнозата и точната оценка на общото състояние на пациента, с цел да се назначи най-подходящо лечение. 

В Болница Токуда се прилага Шрот терапия под две разновидности:

Интензивен 5-дневен курс на обучение

Целта на обучението е да позволи на деца с установена сколиоза да овладеят програмата от упражнения, която да продължат да практикуват дори и след приключването му в индивидуални домашни условия, като в последствие контролно са наблюдавани от специалист. За удобство на учениците и техните родители, тази форма на терапия се провежда по време на ученическите ваканции.

Индивидуална ежедневна и продължаваща терапия

Целта на индивидуалните упражнения и продължаващата Шрот терапия е да запазят и надградят усвоените в рамките на интензивния курс упражнения, с което да се предостави по-високо и устойчиво качество в сравнение с упражненията в домашни условия. 

Интензивният курс и индивидуалните обучения се провеждат всеки делничен ден в залата по кинезитерапия в центъра по рехабилитация в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда на етаж Б1.

Допълнително предимство на обученията е, че те помагат на децата да променят стойката и позицията на тялото си в своето ежедневие и навици.

Шрот упражненията са подходящи и за деца, преминали хирургия на сколиоза и се прилагат с модифицирани упражнения, съобразени с постоперативното им състояние.

Шрот терапията в Болница Токуда се провежда както за деца над 8-годишна възраст, така и за възрастни пациенти със сколиоза и кифоза.

За информация и записване

Телефони за информация и записване:

Нашите специалисти

Мариана Попова - кинезитерапевт

Отделение по Физикална и рехабилитационна медицина

Сертифициран Шрот терапевт

През 1991 г. завършва Медицински колеж „Й. Филаретова“ към Медицински университет-София специалност „Рехабилитация“. През 2001 г. завършва Национална спортна академия „В. Левски“ - София специалност „Кинезитерапия“. През 2015г. придобива магистърска степен по „ обществено здраве и здравен мениджмънт“ към Факултет по обществено здраве към Медицински университет-София.

Придобити следдипломни квалификации:
Schroth English Training Course „ Asklepios Katharina-Schroth-Klinik“ Bad Sobernheim, Germany.
„Рехабилитация на заболявания и следоперативни състояния на опорно-двигателния апарат“ – ВМА-София.
„Някой аспекти на кинезитерапията в ортопедията и травматологията“- проф. Нелсон Кофи (САЩ) - НБОТ „проф. Б. Бойчев“.
„PNF -Приложение на невродинамиката в неврорехабилитацията", инструктор: Zdenka Sefman IPNFA advanced instructor (Slovenia) – Болница Токуда - София

Професионален стаж:
От 1993 г. работи в НБОТ „проф, Б. Бойчев“- Г. Баня, където има дългогодишен опит в областта на рехабилитацията в ортопедията и травматологията. Работи в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда от самото начало и е преминала специализация в болниците на „Токушукай Медикъл Корпорейшън“ в Япония.


 

Отделението

Физикална и рехабилитацио…

Гейт терапия

Шрот терапия при сколиоза…

Стационарно лечение

Лечение на болката

Отслабване след раждане

Термомасажна терапия

Японска терапия Юмейхо

Кундалини йога

Козметични масажи

Светлинна терапия Bioptro…

Неврална терапия

Лечебни масажи

Терапия за отказване на ц…

Лимфен дренаж

GUNA колагенова терапия

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".