Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Рехабилитация на походката

Гейт рехабилитация или Гейт тренировка (от gait - походка) е обучение в ходене на пациенти след травми и неврологични заболявания, нарушаващи двигателния процес. При обучението в ходене най-важният фактор е повтарянето на действителните и правилни модели на походката.
През последните години има различни техники, които увеличават продължителността и ефективността на обучението в ходене. Една от тях е Системата за облекчаване на телесното тегло (Body Weight Support - BWS) използваща устройства за намаляване на теглото. Обучението в ходене с BWS може да се използва преди пациента да има адекватен контрол върху мускулите на долните крайници, както и когато мускулите са слаби и не могат да понесат тежестта на тялото.
В Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се използват специално създадените апарати Spinoflex и Sit-to-Stand лифтер за подпомагане на походката. Тези устройства улесняват походката на пациента, като му осигуряват стабилност, комфорт и безопасност в хода на обучението. Пациентът се оборудва със специална жилетка с регулируеми колани, които се закачат към системата Spinoflex, като целта е да намалят тежестта на тялото върху долните крайници. Обучението в ходене с BWS може да се извършва на земята или на бягаща пътека като пациентите с лекота практикуват движенията при ходене с физиологична скорост,  ритъм и дължина на стъпката. В зависимост от тежестта на заболяването, рехабилитацията може да е с частично подпомагане от страна на рехабилитатора или с пълно подпомагане, когато терапевта премества долните крайници като симулира кинетично физиологичния модел на походката.

Gait терапията с BWS се препоръчва при:

-    Заболявания на централната нервна система: инсулти с хемиплегии и хемипарези, гръбначно-мозъчни травми с долна параплегия или парапареза, мултиплена склероза,  болест на Паркинсон;
-    Мускулни дистрофии;
-    Травми – битови и спортни;
-    Ампутации на долен крайник.

 

Отделението

Физикална и рехабилитацио…

Гейт терапия

Шрот терапия при сколиоза…

Стационарно лечение

Лечение на болката

Отслабване след раждане

Термомасажна терапия

Японска терапия Юмейхо

Кундалини йога

Козметични масажи

Светлинна терапия Bioptro…

Неврална терапия

Лечебни масажи

Терапия за отказване на ц…

Лимфен дренаж

GUNA колагенова терапия

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".