Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Липосукция

Какво е липосукция?

Липосукцията (липоаспирация, липопластика, липоскулптуриране) е пластична операция, при която се изсмукват мазнини от различни области на човешкото тяло, а именно: брадичка, шия, горната част на ръцете, гърдите, гърба, корема, "паласките", ханша, "бричовете", бедрата, коленете, прасците и глезените. Тя може да се провежда както като самостоятелна намеса, така и в съчетание с лифтинг, намаляващи операции на млечните жлези, абдоминопластики и др.

Какво не е липосукция?

Трябва дебело да се подчертае, че тази оперативна намеса не е алтернатива на спортуването и здравословното хранене и в никакъв случай не представлява начин за нормализиране на телесното тегло. При нея  се отстраняват локализирани мастни натрупвания и по този начин се подобряват формите на тялото.

Как протича консултацията?

При първоначалния преглед се уточняват очакванията на пациента, наличието на придружаващи и минали заболявания, вредни навици  и алергии, както и евентуални планове за промяна на теглото. Препоръчително е при намерение за пазене на диета операцията да се предприеме след нейното приключване. Както при всяка друга интервенция съществуват специфични рискове, които се дискутират по време на консултацията.

Видове:

Както повечето хирургични техники и липосукцията е преминала през различни етапи на развитието си, като понастоящем се различава основно по:

1.Състава и количеството инфилтриран разтвор: суха, има предимно историческо значение; мокра; супермокра и тумесцентна; и
2. По всмукващия мастните натрупвания агент: ултразвукова, вибрационна и т.н.

Особен вид е т.нар. "лазерна липосукция", при която с помощта на лазерна коагулация на тъканите се засилва липолизата и се усилва "прилепването" на надлежащата кожа. Приложението на този метод все още е дискутабилно в световен мащаб. Всяка от техниките има своите привърженици, но окончателният резултат обикновено е идентичен. Предпочитаната анестезия е общата или епидуралната при работа върху долната половина на тялото. При почти всички случаи се инфилтрират разтвори в оперативната област, които облекчават процеса на изсмукването. След това се правят малки разрези по съседство с третираната област, през които се вкарват аспирационните канюли. След завършване на операцията последните се зашиват с атравматични конци и мястото на разреза с течение на времето става почти незабележимо. Количеството изсмукана мастна тъкан варира в широки граници, като с увеличаването му над 3 литра може да се наложат допълнителни реанимационни мероприятия, които да подпомогнат организма в компенсирането на загубите в белтъчния и водно-солевия баланс. В края на операцията се поставят пристягащи превръзки. Понякога се налага поставяне на дренажи.В ранния следоперативен период се наблюдават отоци и синини, като изразеността им варира. Задължително се носи ластично бельо и/или чорапогащници в първия месец. Пациентът се изписва след 1-2 дни. Понякога се налага употребата на обичайните аналгетици в ранния следоперативен период. Препоръчва се щадящ двигателен режим, конците се свалят на 7-я следоперативен ден.

Какъв е ефектът?

Окончателният резултат зависи от обема на изсмуканите мазнини, еластичността на надлежащата и околната кожа, наличието на вредни навици на пациента, изразеността на подлежащата мускулна тъкан и  протичането на следоперативния период. Ликвидирането на третираното мастно натрупване е окончателно в повечето случаи и при наддаване на тегло не се появява отново.

Отделението

Пластично-възстановителна…

Консултации

Увеличаване на бюст

Повдигане на бюст

Реконструкция на гърда

Коремна пластика

Липосукция

Видео

Екип

Новини

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".