Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Ново!

Съвременно хирургично лечение на заболяванията на млечната жлеза.

Профилактика на рак на гърдата

Центърът за мамодиагностика и скрининг в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда включва пълният ред образни методи за скрининг и диагностика на рака на гърдата, а именно – цифров мамографски апарат, софтуер за компютърно асистирана диагностика, ултразвукова диагностика, стереотаксична биопсия и магнитен резонанс, оборудван с бобини и софтуер, подходящи за изследване на заболяванията на гърдата. Лекарите, обслужващи центъра са сертифицирани рентгенолози с богат опит в областта на мамологията и онкологията.

Какво е мамография?
Мамографията е специфичен образен метод, при който с относително ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Това е най-разпространеният метод за диагностика на заболяванията на гърдата, при жени и мъже. Мамографията е единственият сертифициран метод в света за провеждане на скрининг на рака на гърдата. С нейна помощ могат да се визуализират малки лезии, които не могат да бъдат палпирани. 

Дигиталната мамография представлява цифрова система, при която обикновеният рентгенов филм е заменен от детектори, имащи способността да превърнат отслабените рентгенови лъчи в електрически сигнали. От тези електрически сигнали се получава образ, в случая на млечната жлеза, който може да се анализира на екран или да се принтира на специален филм, подобно на конвенционалната рентгенография. Дигиталната мамография има редица предимства като висока разделителна способност, позволяваща да се визуализират изключително малки патологични находка, както и по-ниската доза йонизиращо лъчение, приложено по време на изследването. 
В зависимост от целта на изследването, мамографията е скринингова или диагностична 
Скрининговата мамография е мамографски метод, използван широко за ранна диагностика на рака на млечната жлеза и се провежда при жени, които нямат оплаквания или видими промени в гърдите. Обикновено тя изследва двете млечни жлези в две взаимно перпендикулярни проекции. Така могат да се открият туморни формации, които не се опипват при обикновения преглед. Жените над 45-годишна възраст и тези с повишен риск за възникване на рак на гърдата трябва да се подлагат задължително на скринингова мамография. 
Диагностичната мамография е рентгенов метод, подходящ за изследване на всички жени, които имат симптоми от страна на млечните си жлези като напиващи се туморни маси, задебеление или зачервяване на кожата на гърдата, секреция от каналите, деформация на зърното или болка. С диагностична мамография се уточняват и всички аномалии, установени при скрининговото изследване. 
Ултразвуково изследване на млечните жлези 
Всяко едно патологично състояние на гърдата може да наложи допълнително уточняване с помощта на ултразвуково изследване. То се провежда с апарат с висока разделителна способност от квалифициран лекар като получената информация допълва тази, получена при мамографията. Ултразвуковото изследване на млечните жлези е показано при пациенти в детеродна възраст поради липсата на йонизиращо лъчение. 
Магнитнорезонансно изследване на млечните жлези Магнитнорезонансната томография се очертава като изключитлно перспективен метод при диагностициране на някои от заболяванията на млечните жлези. При провеждане на изследването пациентката лежи по корем, като двете млечни жлези се поставят в специална приставка. По този начин след въвеждането на контрастна материя във вената на ръката се получава едновременно образ от двете гърди. Това е най-съвременният метод за диагностициране на неуточнени формации в млечните жлези, за ранна диагностика на пациентки с повишен риск от рак на гърдата, при диагностициране на рецидив на лекуван рак на гърдата или при жени с протезирани млечните жлези. 
Консултативен мамографски център 
В случаите, когато патологичната находка изисква, пациентът може да бъде представен на т.нар. онкологичен комитет, съставен от експерти в областта на диагностиката, лечението и проследяването на рака на гърдата. В него влизат образен диагностик, химиотерапевт, онкологичен хирург, лъчетерапевт и патолог. В тези случаи клиничният проблем се решава на принципа на мултидисциплинарния подход, което позволява съвместна експертна оценка на всички специалисти, ангажирани в процеса на лечение на пациента.

Важно за всяка жена! 

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Всяка година от рак на гърдата умират ... жени. Доказано е, че здравословният начин на живот, профилактиката и ранната диагностика позволяват на голям процент от тези жени да преодолеят болестта.

Не са известни причините за възникването на рака на гърдата, но има редица състояния, които са свързани с по-голямата вероятност за заболяване. Това са т.нар. рискови фактори, които трябва да се преценяват индивидуално за всяка жена.

Преценка на риска

 • фамилна обремененост – т.е. наличието на такова заболяване при майка, баба, сестра, дъщеря
 • при генетични промени свързани с изменения в BRCA1 и BRCA2 гените
 • при доказан рак на едната гърда, вероятността за възникване на рак и на втората е голям
 • при нераждали жени или при късно раждане на първото дете
 • при ранна поява на първата менструация или късно настъпване на климакса

Улови симптомите

Често не обръщаме внимание на някои важни симптоми или пренебрегваме малките промени, които случайно сме установили. Обърнете се към своя лекар винаги когато установите:

 • Бучка или деформация на гърдата си
 • Бучка в областта на подмишницата
 • Изтичане на секрет от зърното на гърдата
 • Деформация на зърното
 • Промени в цвета и вида на кожата на гърдата

За съжаление първите симптоми при възникване на рак на гърдата често остават незабелязани. Когато туморът е още малък и разположен дълбоко в тъканнта на гърдата, той не може да се опипа и непредизвиква болка и дискомфорт. Затова в целия свят за ранната диагностика на рака на гърдата се използва мамографията.

Ранното откриване увеличава твоите шансове

Често ранното диагностициране на рака увеличава многократно шансовете за пълно излекуване. В ранните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци. Ето защо бъдете активни и отговорни към своето здраве. Не пропускайте да направите това:

 • Посещявайте редовно своя лекар за профилактичен преглед

Вашият лекар може да открие ранен стадий на рак по време на стандартен медицински преглед дори и да нямате симптоми. Поискайте от Вашия лекар информация за оценка на индивидуалния Ви риск от злокачествено заболяване,  какви промени и симптоми да следите, както и за подходящ график за редовни профилактични прегледи.

 • Редовно се самопреглеждайте

Съществуват редица видими белези, които могат да ви помогнат да откриете първите симптоми на рака. Правете сами преглед на гърдите си веднъж месечно. Така ще добиете детайлна представа за собственото си тяло и по-лесно ще забележите настъпили промени. Споделете с Вашия лекар, всичко, което чувствате за неестествено.

 • Консултирайте се с Вашия лекар при избора на контрацептивни средства

Ако имате фамилна обремененост за възникване на рак на гърдата е редно да обсъдите със своя лекар риска от заболяване и връзката с хормоналните контрацептиви и хормонално-заместителна терапия

 • Консултирайте с Вашия лекар преди решението за козметична корекция на гърдите

Отделението

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".