Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Ново!

Съвременно хирургично лечение на заболяванията на женската полова система.

 

Профилактика на рак на шийката на матката

"Ракът на маточната шийка убива, но установен навреме е 100% лечим", категорични са специалистите от Токуда

Комплексни прегледи за профилактика на рак на маточната шийка се извършват в Центъра за диагностициране, лечение, продължително наблюдение и профилактика на рак на шийката на матката, който е разкрит в края на 2011 г. в Болница Токуда. За информация: 02/403 4000 и 02/403 4358.

Ракът на маточната шийка убива, но установен навреме е 100% лечим. Всяка година в България се откриват около 1000 нови случая, като близо 40 % от тях са в късен стадий и с много лоша прогноза. Само чрез редовна профилактика могат да бъдат спасени много жени. При ранно установяване шансовете за излекуване на пациентките са значително по-високи.

В сектора по превантивна медицина са разработени диагностични пакети, чийто оптимален вариант включва преглед, цитологично изследване, колпоскопия и тестване за носителство на човешки папилома вирус.

Какво е HPV (човешки папиломен вирус)?

Инфекцията с HPV (човешки папиломен вирус) е причина за почти всички случаи на рак на маточната шийка.

Професор Харалд Цур Хаузен(Harald zur Hausen 1936)  открива ролята на папилома вируса за рака на маточната шийка, за което през 2008г. получава Нобелова награда за физиология и медицина.

При младите жени повечето HPV инфекции са временни и поради самоочистване имат малка значимост. 70% от инфекциите преминават спонтанно за 1 година и 90% - за 2 години.

В 5% до 10% от инфектираните жени, инфекцията с високорискови типове HPV става хронична. Това създава риск от развитие на предракови лезии на маточната шийка, които могат да прогресират до инвазивен рак маточната шийка.

Човешки папиломен вирус

Българското акушеро-гинекологично дружество и Българската асоциация по онкогинекология изработват Консенсус с препоръки за вирусологично изследване, съпътстващо цитонамазката като най-адекватен скрининг за откриване ранните стадии на заболяването. Специалистите гинеколози дават предимство на Digene Hybrid Capture 2 технологията като най-специфичен, единствено одобрен от FDA и CE маркиран тест. Те определят и следните групи пациентки, при които е наложително да се проведе теста: 

  1. Пациентки с неясни или съмнителни цитонамазки – „златен стандарт в съвременната гинекология”
  2. Всички жени, които желаят да се ваксинират срещу HPV след започване на полов живот
  3. Периодични контролни изследвания за наличие или липса на високорискови типове HPV при всички пациентки, третирани за CIN 1-2
  4. Успоредно провеждане на цитологичен и вирусологичен скрининг при всяка жена над 30 години, която има възможност да направи това изследване

Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда разполага със съвременния диагностичен метод Digene Hybrid Capture 2 High-Risk HPV DNA Test на QIAGEN за доказване на високорискови HPV, утвърдена в световен мащаб технология която:

  • Определя 13 високорискови типа HPV
  • Има висока клинична чувствителност
  • Дава стандартизирани и обективни резултати 
  • Използва проби с цял геном
  • Единствен профилактичен тест одобрен от FDA  и CE маркиран  

В “Превантивна медицина” на Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда съществуват три специализирани пакета за профилактика на рака на маточната шийка с различно ниво на комплексност и с преференциални цени. За контакти и записване ползвайте тел. 403 4358 (регистратура “Превантивна медицина”)

Център за комплексно диагностициране и профилактика на рак на шийката на матката в Болница Токуда

Тук се извършва цялостен скрининг на гинекологичното здраве на пациентките по установения златен стандарт в медицинската практика, който включва преглед от специалист, цитонамазка, колпоскопия, тестване за носителство на човешки папилома вирус (HPV), ваксинация, лечение при установено заболяване, продължително проследяване. Записването се извършва на телефон: 02/403 4000 и 02/403 4933. 

Новата структура разполага с високотехнологична апаратура, като методът за изследване и типизиране на щамовете на HPV е единственият одобрен от Световната здравна организация тест за скрининг, който е в състояние да открие ДНК на вируса и с максимална точност да докаже наличието или отсъствието му в клетките на маточната шийка. 

«Центърът е създаден според японската практика за профилактика на рака на шийката на матката, благодарение на която от години не е регистриран случай на починала жена в следствие на злокачественото заболяване», казва д-р Елизабет Трайкова, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда. Тя подчерта, че успехите на японската система в областта на женското здраве се дължат на задължителните профилактични прегледи при гинеколог два пъти в годината. 

Консултант на центъра е изтъкнатият онкогинеколог проф. Илко Карагьозов – автор на първата научна разработка за патогенността на HPV , който въвежда колпоскопския метод на диагностика в България. Той изтъкна, че ракът на маточната шийка е напълно предотвратим и 100% лечим при навременно диагностициране. 

Всеки ден три българки се разболяват, а една умира от рак на шийката на матката. 40% от жените у нас, при които се установява рак на шийката на матката са в късен стадий и с лоша прогноза. При ранно установяване шансовете за излекуване на пациентките са значително по-високи, а възможната защита срещу заболяването са редовните профилактични прегледи и ваксинацията. 

Създаден е преференциален пакет за цялостна диагностика на жените, който включва преглед от гинеколог, цитология, колпоскопия и HPV тест.

Желаещите могат да се записват тел: 02/403 4000 и 02/403 4358.

Отделението

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".