Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Какво причинява HPV

При мъжете в много редки случаи може да се развие рак на ануса или на пениса. Обикновено при тях се наблюдават кондиломи. Мъжете са преносители на инфекцията.

Инфекции с нискорискови типове ( например тип 6 и 11) могат да причинят доброкачествени или ниско-степенни цервикални клетъчни промени, генитални кондиломи. Високорисковите типове HPV действат като канцерогени в развитието на цервикалния и други видове рак. Високорисковите типове HPV, включващи тип 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 69, 73 и 82, могат да предизвикат нискостепенни и високостепенни цервикални клетъчни промени. Високорискови HPV типове се откриват при 99 % от цервикалните карциноми, около 70 % от цервикалните карциноми по света се причиняват от типове 16 и 18. Инфекцията с високорискови типове HPV се счита за необходима, но недостатъчна за развитието на цервикален рак, тъй като много жени с такава инфекция не развиват рак.

Клиничните последици на HPV инфекцията включват цервикален рак, цервикални предракови състояния, други видове карциноми, анални и генитални кондиломи и рецидивираща респираторна папиломатоза.

Цервикален карцином (рак на маточната шийка)

HPV е необходима, но недостатъчна причина за всички цервикални карциноми.

Въпреки че обикновено HPV инфекцията е безсимптомна, като резултат на цервикална инфекция са тъканни промени, класифицирани като цервикални интраепителиални неоплазии ( CIN) 1, 2 и 3 степен на базата на увеличаваща се степен на анормалност в цервикалния епител (покривната тъкан). Цитологичните абнормни промени, установени с ПАП тест (цитонамазка), често могат да бъдат неясни и двусмислени.

Освен с цервикалния карцином, HPV инфекцията се свързва и с аногенитални карциноми като карцином на вулвата, влагалището, пениса и ануса. Всички те са по-малко разпространени от цервикалния карцином.

Анален карцином

HPV се свързва с около 90 % от аналните карциноми. Жени с висок риск за анален карцином са тези с високостепенни цервикални лезии, цервикални и вулварни карциноми. Мъже, имащи сексуални контакти с мъже и с хора с HIV инфекция, са също с повишен риск за анален карцином.

Генитални кондиломи (брадавици)

Всички аногенитални брадавици (кондиломи) се причиняват от HPV, като около 90 % се свързват с HPV 6 и 11 тип. Средното време за развиване на нови аногенитални кондиломи след инфекция с HPV 6 и 11 е около 2-3 месеца, но не всички хора, инфектирани с HPV типове 6 и 11 придобиват генитални кондиломи.

Информацията е на www.hpv-bg.com

Отделението

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".