Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Екип

Доц. д-р Наталия Стоева, дм, началник на Клиника по Пневмология Доц. д-р Стоева е завършила с отличие Медицина през 1982 г. в МУ-София. Има специалност по Вътрешни болести и Пневмология и Фтизиатрия. Професионалният й път започва като лекар във Вътрешно отделение на Районна болница Сандански. Специализира вътрешни болести като клиничен ординатор в Института по вътрешни болести на Медицински Университет - София. От 1989 г. до 2006 г. работи в Университетската болница по белодробни болести на МУ-София последователно като асистент, старши и главен асистент по белодробни болести. От създаването на Болница Токуда работи като Пулмолог и Началник на Пулмологичното отделение, а от 2017 г. е доцент и Началник на Клиника по Пулмология. Има богат клиничен опит в областта на бронхообструктивните белодробни заболявания, белодробната емболия и интерстициалните белодробни болести. Има защитена дисертация на тема "Тежест на белодробната емболия в зависимост от тромботичния товар“. Има научни интереси още в областта на Интерстициалните белодробни заболявания. Изучава и работи върху приложимостта на Кардиопулмоналния стрес-тест в клиничната практика.

Доц Стоева има над 70 публикации, доклади и участия в наши и международни списания, конгреси и конференции. Заместник- главен редактор е на сп.“Наука пулмология“, член на Управителния съвет на Международния регистър за Идиопатична фиброза EMPIRE Registry, член на Експертния съвет към Европейската федерация на Идиопатична белодробна фиброза и свързани заболявания (EU-IPFF). Доц Стоева играе активна роля за въвеждане на стандарти за Белодробна трансплантация при пациенти с напреднали и необратими белодробни заболявания. Благодарение на нейната активност и колаборация с изпълнителната агенция по Трансплантация, през 2014 г. стана факт първата белодробна трансплантация на български пациент във Виена (повече за трансплантацията можете да прочетете тук).

Доц. Стоева е обучила много млади пулмолози, които се изявяват в различни областти на белодробната медицина.
Д-р Антон Пенев, пулмолог, интернист Д-р Пенев е роден пред 1965 г. в София. Завършва медицина в София през 1991 г. Работи като общопрактикуващ лекар, лекар в Спешна помощ и във Вътрешно и Кардиологично отделение на Поликлиника в гр. Златица и Общинска болница - гр. Пирдоп. По това време специализира Вътрешни болести и ултразвукова диагностика на коремни и повърхностни органи в София. Придобива специалност през 1997 г. Работи 8 години в Белодробно отделение на Пета МБАЛ. Там под ръководството на проф. Рангел Павлов придобива бронхоскопски умения. След специализация по белодробни болести в СБББ "Св.София" и курс по бронхоскопия, през 2004г. придобива специалност и сертификат за бронхолог. Започва работа в Белодробно отделение на Токуда Болница София с основаването й. Използва уменията си в ултразвуковата диагностика на болести на плеврата и белия дроб, плеврални пункции и биопсии, функционална диагностика и бронхоскопия в клиничната си практика. Проявява повишен интерес към дифузните паренхимни белодробни заболявания и е посетил курсове по темата в Хайделберг и Прага.
Д-р Марияна Байкушева, пулмолог, интернист Д-р Байкушева е завършила Медицина през 1990 г. в Софийски Медицински университет. Има придобити две специалности: Вътрешни болести – от 1998 г. и Пневмология и фтизиатрия от 2004 г. Д-р Байкушева има богат опит като интернист и пулмолог: 10 години като Ординатор във Вътрешно отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“- Перник, склед което 10 години като пулмолог и Ръководител на Приемно-консултативен диагностичен блок в Специализирана болница по белодробни заболявания - Перник. От 2010 г. е в екипа на Пулмологично отделение в Токуда Болница София.
Д-р Байкушева владее всички конвенционални методи в пулмологията - функционално изследване на дишането, извършване и интерпретация на кръвно-газов анализ, торакална ехография, плеврална пункция. Клиничните й интереси са в областта на дихателните нарушения по време на сън и неинвазивната вентилация.
Д-р Диана Лекова-Никова, пулмолог, интернист Д-р Лекова е завършила медицина през 1997 г. в МУ-София. Има две специалости -Вътрешни блести (2007 г.) и Пневмология и фтизиатрия (2014 г.). След завършването си работи в Общинска болница Пирдоп в интензивен кардиологичен център. От 2001 г. до 2009 г. работи в Пулмологично отделение в Пета МБАЛ, София. От 2009 г. д-р Лекова част от екип на отделението по Пулмология в Болница Токуда.
Преминала е курсове по неивазивна вентилация при хронична дихателна недостатъчност и сънна апнея в Хамбург и Хановер, Германия. Работи в областта на неинвазивната вентилация при ХОББ, хронична дихателна недостатъчност и синдром на хиповентилация при затлъстяване.
Клиничните и интереси са насочени в областта на хроничната дихателна недостатъчност, неинвазивна вентилация, диагностика и лечение на белодробна тромбоемболия.
Д-р Анита Найденова, лекар-специализант по Пневмология Д-р Анита Найденова е завършила медицина в МУ-Плевен през 2014 г. Започва веднага работа, като лекар-ординатор в клиника по Пулмология в Пета МБАЛ София . Месец май се явява на интервю-конкурс за специализантско място и от 01.юни.15г е зачислена за специализация по Пулмология с ръководителe Доц. Наталия Стоева. Професионалните и интереси са насочени в областите: Брлодробна тромемболия, Неинвазивна Вентилация, Муковисцидоза, редки болести на белия дроб-ИБФ и други. Член е на Българското дружество по Белодробни болести.
Д-р Венцислав Димитров, лекар-специализант по Пневмология Д-р Димитров завършва медицина в Медицински Университет - София през 2017 г. Първоначално работи като ординатор в Клиниката по Пневмология към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с ръководител доц. Наталия Стоева. От януари 2018 г. е зачислен като лекар-специализант към същата клиника. Клиничните и научните му интереси са насочени към диагностика и терапия на възпалителни белодробни заболявания, астма, ХОББ, както и към дихателните нарушения и неинвазивна белодробна вентилация.
Д-р Айшегюл Дурмушева, лекар-специализант по Пневмология
Ст.м.с. Кристина Йорданова Завършила е Медицински колеж “Й. Филаретова“ през 1991 г., специалност медицинска сестра. През 2015 г. завършва Факултет по Обществено Здраве към МУ със специалност „Управление на здравните грижи“.
Работила е като медицинска сестра в Ортопедично отделение на Окръжна болница, Нефрологично отделение на Пета МБАЛ. В Токуда Болница София е от основаването й. Има богат административен опит като секретар на Втора Вътрешна клиника от 2008 до 2014 г. От 2014 г. работи като спирометричен лаборант във Функционална белодробна лаборатория, а от януари 2015 г. е старша сестра на Пулмологичното отделение.

Отделението

Пневмология

Център за белодробни фибр…

Функционална лаборатория

Ендоскопски сектор

Виртуално астма училище

Алергология

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.