Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Екип

Доц. д-р Наталия Стоева, дм, началник на Клиника по Пневмология Доц. д-р Стоева е завършила с отличие Медицина през 1982 г. в МУ-София. Има специалност по Вътрешни болести и Пневмология и Фтизиатрия. Професионалният й път започва като лекар във Вътрешно отделение на Районна болница Сандански. Специализира вътрешни болести като клиничен ординатор в Института по вътрешни болести на Медицински Университет - София. От 1989 г. до 2006 г. работи в Университетската болница по белодробни болести на МУ-София последователно като асистент, старши и главен асистент по белодробни болести. От създаването на Болница Токуда работи като Пулмолог и Началник на Пулмологичното отделение, а от 2017 г. е доцент и Началник на Клиника по Пулмология. Има богат клиничен опит в областта на бронхообструктивните белодробни заболявания, белодробната емболия и интерстициалните белодробни болести. Има защитена дисертация на тема "Тежест на белодробната емболия в зависимост от тромботичния товар“. Има научни интереси още в областта на Интерстициалните белодробни заболявания. Изучава и работи върху приложимостта на Кардиопулмоналния стрес-тест в клиничната практика.

Доц Стоева има над 70 публикации, доклади и участия в наши и международни списания, конгреси и конференции. Заместник- главен редактор е на сп.“Наука пулмология“, член на Управителния съвет на Международния регистър за Идиопатична фиброза EMPIRE Registry, член на Експертния съвет към Европейската федерация на Идиопатична белодробна фиброза и свързани заболявания (EU-IPFF). Доц Стоева играе активна роля за въвеждане на стандарти за Белодробна трансплантация при пациенти с напреднали и необратими белодробни заболявания. Благодарение на нейната активност и колаборация с изпълнителната агенция по Трансплантация, през 2014 г. стана факт първата белодробна трансплантация на български пациент във Виена (повече за трансплантацията можете да прочетете тук).

Доц. Стоева е обучила много млади пулмолози, които се изявяват в различни областти на белодробната медицина.
Д-р Антон Пенев, пулмолог, интернист Д-р Пенев е роден пред 1965 г. в София. Завършва медицина в София през 1991 г. Работи като общопрактикуващ лекар, лекар в Спешна помощ и във Вътрешно и Кардиологично отделение на Поликлиника в гр. Златица и Общинска болница - гр. Пирдоп. По това време специализира Вътрешни болести и ултразвукова диагностика на коремни и повърхностни органи в София. Придобива специалност през 1997 г. Работи 8 години в Белодробно отделение на Пета МБАЛ. Там под ръководството на проф. Рангел Павлов придобива бронхоскопски умения. След специализация по белодробни болести в СБББ "Св.София" и курс по бронхоскопия, през 2004г. придобива специалност и сертификат за бронхолог. Започва работа в Белодробно отделение на Токуда Болница София с основаването й. Използва уменията си в ултразвуковата диагностика на болести на плеврата и белия дроб, плеврални пункции и биопсии, функционална диагностика и бронхоскопия в клиничната си практика. Проявява повишен интерес към дифузните паренхимни белодробни заболявания и е посетил курсове по темата в Хайделберг и Прага.
Д-р Марияна Байкушева, пулмолог, интернист Д-р Байкушева е завършила Медицина през 1990 г. в Софийски Медицински университет. Има придобити две специалности: Вътрешни болести – от 1998 г. и Пневмология и фтизиатрия от 2004 г. Д-р Байкушева има богат опит като интернист и пулмолог: 10 години като Ординатор във Вътрешно отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“- Перник, склед което 10 години като пулмолог и Ръководител на Приемно-консултативен диагностичен блок в Специализирана болница по белодробни заболявания - Перник. От 2010 г. е в екипа на Пулмологично отделение в Токуда Болница София.
Д-р Байкушева владее всички конвенционални методи в пулмологията - функционално изследване на дишането, извършване и интерпретация на кръвно-газов анализ, торакална ехография, плеврална пункция. Клиничните й интереси са в областта на дихателните нарушения по време на сън и неинвазивната вентилация.
Д-р Диана Лекова-Никова, пулмолог, интернист Д-р Лекова е завършила медицина през 1997 г. в МУ-София. Има две специалости -Вътрешни блести (2007 г.) и Пневмология и фтизиатрия (2014 г.). След завършването си работи в Общинска болница Пирдоп в интензивен кардиологичен център. От 2001 г. до 2009 г. работи в Пулмологично отделение в Пета МБАЛ, София. От 2009 г. д-р Лекова част от екип на отделението по Пулмология в Болница Токуда.
Преминала е курсове по неивазивна вентилация при хронична дихателна недостатъчност и сънна апнея в Хамбург и Хановер, Германия. Работи в областта на неинвазивната вентилация при ХОББ, хронична дихателна недостатъчност и синдром на хиповентилация при затлъстяване.
Клиничните и интереси са насочени в областта на хроничната дихателна недостатъчност, неинвазивна вентилация, диагностика и лечение на белодробна тромбоемболия.
Д-р Мария Начева, пулмолог Д-р Начева е завършила Медицина през 2008 г. в МФ на Тракийски Университет - Стара Загора. От м.септеври 2008 г. до м.юли 2009 г. работи като ординатор в Пулмологичното отделение на Пета МБАЛ - София. От м.юли 2009 г. е в екипа на Пулмологично отделение на Токуда болница София. От 2014 г. д-р Начева има призната специалност по Пневмология и фтизиатрия. През септември 2015 г. придобива специалност и сертификат за бронхолог. Клиничните и научните й интереси са в областта на редките белодробни болести, муковисцидоза и интервенционална пулмология.
Д-р Анита Найденова, лекар-специализант по Пневмология Д-р Анита Найденова е завършила медицина в МУ-Плевен през 2014 г. Започва веднага работа, като лекар-ординатор в клиника по Пулмология в Пета МБАЛ София . Месец май се явява на интервю-конкурс за специализантско място и от 01.юни.15г е зачислена за специализация по Пулмология с ръководителe Доц. Наталия Стоева. Професионалните и интереси са насочени в областите: Брлодробна тромемболия, Неинвазивна Вентилация, Муковисцидоза, редки болести на белия дроб-ИБФ и други. Член е на Българското дружество по Белодробни болести.
Д-р Венцислав Димитров, лекар-специализант по Пневмология Д-р Димитров завършва медицина в Медицински Университет - София през 2017 г. Първоначално работи като ординатор в Клиниката по Пневмология към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с ръководител доц. Наталия Стоева. От януари 2018 г. е зачислен като лекар-специализант към същата клиника. Клиничните и научните му интереси са насочени към диагностика и терапия на възпалителни белодробни заболявания, астма, ХОББ, както и към дихателните нарушения и неинвазивна белодробна вентилация.
Ст.м.с. Кристина Йорданова Завършила е Медицински колеж “Й. Филаретова“ през 1991 г., специалност медицинска сестра. През 2015 г. завършва Факултет по Обществено Здраве към МУ със специалност „Управление на здравните грижи“.
Работила е като медицинска сестра в Ортопедично отделение на Окръжна болница, Нефрологично отделение на Пета МБАЛ. В Токуда Болница София е от основаването й. Има богат административен опит като секретар на Втора Вътрешна клиника от 2008 до 2014 г. От 2014 г. работи като спирометричен лаборант във Функционална белодробна лаборатория, а от януари 2015 г. е старша сестра на Пулмологичното отделение.

Отделението

Пневмология

Център за белодробни фибр…

Функционална лаборатория

Ендоскопски сектор

Виртуално астма училище

Алергология

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".