Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Информация за пациента

Лъчелечение при карцином на млечната жлеза

 

В съвременната практика онкологичните заболявания се лекуват от мултидисциплинарни екипи, обединяващи експертизата на лекари с различни специалности. Ракът на млечната жлеза е ярък пример в това отношеие, тъй като при лечението на различните му форми място намират почти всички методи от инструментариума на съвременната онкология – хирургия, лъчелечение, медикаментозна терапия (в това число хормонална и таргетна).

Хирургията продължава да е водещ метод за лечение на рака на гърдата, но все по-често се избира органосъхраняваща операция, при която гърдата се запазва. При тези пациентки се извършва постоперативно лъчелечение, което дава същите клинични резултати като радикалното премахване на гърдата, но има несравними функционални, психологически и козметични преимущества.

Съвременните технологии в лъчелечението дават възможост следоперативното облъчване на гърда да се проведе без никакви странични ефекти, освен кожна реакция, която при жени с по-малки гърди се изразява в леко зачервяване, а при дами с по-голям бюст може да се стигне до обелване на кожата като при слънчево изгаряне.

В отделението по Лъчетерапия и радиохирургия на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда работи единственият в страната и един от първите в Европа линеен ускорител от последно поколение Halcyon на водещия в света производител Varian. Благодарение на специализирания си профил, апаратът предлага най-бързото възможно облъчване на пациент с рак на млечната жлеза, при което един цикъл (събличане на пациента, позициониране и облъчване), отнема до 10 минути. Halcyon предлага на пациентите и най-висока прецизност, тъй като позиционирането не се извършва под зрителен контрол с маркировка върху кожата, а се извършва ежедневно под лъчев контрол, който е калкулиран в стандартната доза на облъчването.

Оптималният период за започване на облъчването след операцията е между 20-тия и 40-ия ден. Трябва да се има предвид, че при пациентки, при които има възпалителни проблеми, кръвоизливи, задържане на серозна течност в мястото на отстранените лимфни възли, тези проблеми трябва да се излекуват преди започване на лъчелечението.

Курсът на лечение е 25 работни дни. За удобство на пациентки, които живеят далеч и нямат възможност да се придвижват до болницата и обратно всеки ден, отделението по Лъчетерапия и радиохирургия предлага настаняване в стационар. То обаче не е медицински обосновано и при жени, чиято професия го позволява, облъчването може дори да се съчетае със служебните им ангажименти, което има позитивен психологически ефект.

 

Лъчетерапия при онкологични заболявания на женските репродуктивни органи

Туморите на женските репродуктивни органи са втори по честота при жените след рака на гърдата. Това са заболявания, при които профилактичните прегледи са изключително важни, защото са единствения начин заболяването да бъде открито навреме. При ранно откриване карциномите на маточната шийка и ендометрияма са лечими в над 90% от случаите. Обикновено тези заболявания се развиват след 50-годишна възраст, но в редки случаи възникват и в ранна възраст, около 20-30 години. Особено внимание трябва да обърнат жените, които имат родинини по пряка линия с такава диагноза. Значимата роля на профилактиката идва, защото симптомите, които издават заболяването, са или среднокъсни, или късни. Когато карциномът на женските репродуктивни органи предизвика клинични оплаквания, най-често той е достигнал фаза на развитие, в която лечението му е значително по-трудно и по-малко ефективно. Няма достатъчно ранен симптом, който да провокира жените да потърсят лекарска помощ. Най-честата причина да бъде открит рак на шийката или тялото на матката е извъненструално кървене, което се проявява при вече напредващо заболяване.

Лъчетерапията е един от основните методи на лечение онкологични заболявания на женските репродуктивни органи. Не се препоръчва единствено при пациентки, при които заболяването е в граничен стадий – доброкачествени изменения на маточната шийка, които тепърва преминават в малигнено заболяване.

В отделението по Лъчетерапия и радиохирургия на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се прилага облъчване по съвременен протокол на най-модерния линеен ускорител у нас – Halcyon. Машината е пригодена за по-бързо и по-прецизно лечение на пациенти, нуждаещи се от IMRT (Интензитет-модулираната лъчетерапия - облъчване с високи дози радиолъчи с променлив интензитет, което позволява многократно по-висока  доза да се прилага свръхпрецизно в избрани области на тумора). Апаратът съкращава двойно времето за стандартно облъчване на една пациентка с тумор на репродуктивните органи.

Има два варианта на лъчетерапия при рак на маточната шийка: радикална, при напреднали карциноми, и следоперативна, която е неразделна част от протокола за лечение.

Лъчелечението след операция се прилага с цел да се унищожат единичните туморни клетки, останали в оперативното поле и в регионалните лимфни възли. Понася се сравнително леко. Единственият възможен страничен ефект е разстройство, причинено от дразненето на лигавицата на червата. Този проблем обаче се овладява успешно с допълнителни медикаменти. Продължителността на терапията е 25 работни дни.

При радикалното лъчелечение се прилагат по-високи дози, които могат да предизвикат и по-чести нежелани реакции. Продължителността на терапията също е по-голяма – 30 работни дни.

При ендометриален карцином (рак на тялото на матката) необходимостта от лъчелечение се преценява съобразно инвазията на заболяването в мускулния слой на матката и разположението на тумора.

Овариалният карцином (рак на яйчниците) се повлиява силно от химиотерапия, и поради това лъчелечението почти е не се прилага като подход в такива случаи.

 

 

Отделението

Лъчетерапия и радиохирург…

Радиохирургия и IMRT-лъче…

Планиране на лъчелечение

Линейни ускорители

Консултации

Лечебна дейност

Проследяване на болния

Информация за пациента

Практически курсове

Научна и консултативна де…

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.