Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Камъни в бъбреците

Ендоскопско отстраняване на камък в уретера с Холмиум лазер

Последно поколение екстракорпорален литотриптер в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда 

С последно поколение екстракорпорален литотриптер разполага урологичното отделение на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. С този съвременен апарат се извършва лечение на бъбречно–каменна  болест без нужда от упойка.

„Благодарение на съвременния метод манипулацията се осъществява амбулаторно и възстановителният период е съкратен до минимум”, съобщи началникът на отделението по „Урология” д-р Калоян Давидов. „Литотриптерът е пригоден и за лечение на деца”, допълва специалистът.

Предимство за пациентите е, че Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда е единствената частна медицинска структура, която е в състояние да овладее всички възможни усложнения на процедурата.

Апаратът е на разположение на пациентите в Отделението по Урология, което има сключен договор с НЗОК и работи по отделен график, както и с пациенти на свободен прием. За информация и записвания са разкрити следните телефони: 02/403 4910 и 02/403 4000.

Какво е бъбречно-каменна болест /БКБ/?

Това е заболяване, при което се образуват  камъни по хода на урината. Камъните могат да са разположени в бъбрека /бъбречно легенче, бъбречни чашки/, пикочопроводи или пикочен мехур. Оплаквания се появяват, когато камъкът възпрепятства естествения ход на отделянето на урината. Образува се „запушване”, при което повишеното налягане и спазъма на околната гладка мускулатура, води до различна по-характер и сила болка.

Оплакванията:

 • Изявава се най-често с познатата бъбречна криза - силна болка в поясната област, която може да се излъчва към корема, слабините или кръста. Възможни са смущения в уринирането, гадене, повръщане и повишена температура.
 • Тежест в областта на бъбреците с епизоди на болезненост.

Кога трябва да потърсите лекар?

 • Когато имате оплаквания от болка в поясната област
 • Когато имате нарушения на процеса на уриниране
 • Когато изпитвате тежест в областта на бъбреците

Как мога да се прегледам от уролог в Токуда?

 • С направление №3 от личния лекар след предварително записване на телефон 02/403 4910
 • По договор със здравноосигурителен фонд след предварително записване на телефон 02/403 4910
 • Платен прием след предварително записване на телефон 02/403 4910

Вашият преглед:

По време на консултацията специалистът-уролог се запознава с Вашите оплаквания и наличната медицинска документация. При съмнения за бъбречно-каменна болест се назначават:

 • Лабораторни изследвания на урината
 • Ехография на бъбреците
 • Рентгенова снимка за потвърждаване на находката и преценка за литотрипсия

Какво е екстракорпорална литотрипсия?

Това е метод за извънтелесно разрушаване на камъни в пикочо-отделителната система с фокусирани механични ударни вълни. Те се генерират в апарат извън тялото на пациента и се насочват под рентгенов контрол в кристалната решетка на камъка. Под действието на фокусираните вълни структурата на образуванието се разрушава и разтрошеният на дребни частици камък се изхвърля по естествения ход на урината.

Какви са предимствата на Болница Токуда?

 • Нашият подход към всеки пациент е подчинен на цялостното обхващане на хода на заболяването, минимизирането на риска от възможни усложнения и не на последно място – зачитането на личността и достойнството на всеки един човек.
 • Секторът по Екстракорпорална литотрипсия на Болница Токуда е интегрирана част от отделението по Урология, което дава възможност за комплексно лечение на бъбречно-каменната болест и нейните усложнения.
 • Процедурата по разбиване на камъните в бъбреците е амбулаторна, т.е. не се налага пациентът да постъпва в болница, но за Вашата сигурност ние Ви съветваме като пациенти да останете за 24-часово наблюдение.
 • При по-тежките и усложнени случаи на бъбречно-къменна болест ние разполагаме с целия арсенал съвременни урологични методи за комплексно лечение.

Лазерно разбиване на камъни в Токуда

Още един иновативен и минимално инвазивен метод за разбиване на всички видове урологични камъни е лазерният. Холмиум лазерът, с който Токуда разполага, е излючително ефективен за рабиване на камъни в пикочо-отделителна система, независимо от разположението им – уретра, мехур, уретер,бъбрек.

Основните предимства са:

 • Апаратурата позволява разбиване на камъни в пикочо-отделителната система на труднодостъпни места
 • Лазерът въздейства върху камъка без да отделя механична енергия, която може да уврежда околните тъкани.
 • Лазерната енергия не травмира тъканите между засегнатия орган и околната лигавица
 • Този метод е подходящ при пациенти, преминали външни процедури на разбиване с недостатъчен ефект, както и при хора, при които камъните не са могли да бъдат елиминирани.
Запиши час за консултация >

Отделението

Урология

Роботизирана урология

Център по Ендоурология

Преглед при уролог

Лечение в болницата

Простатна хиперплазия

Лазерно лечение на проста…

Камъни в бъбреците

Смущения в ерекцията

Птоза на бъбрека

Инфертилитет

Цистит

Детска урология

Инконтиненция

Болничен режим

Новини

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".