Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Птоза на бъбрека

Лапароскопска операция при “смъкнат/спаднал бъбрек” (нефроптоза/птоза на бъбрека).

Tова е състояние, присъщо най-вече на слаби хора или на такива рязко намалили телесното си тегло. Бъбрекът няма собствен опорен апарат, разполага се в пространството зад коремната кухина и пред стената на гърба в поясната област. Бъбрекът се подържа на обичайното си място само от обема на мастната тъкан около него. Когато тази мастна тъкан е малко или намалее, той променя положението в изправено състояние под влияние на гравитацията и се премества надолу. При това се получава прегъване на уретера (пикочопровода, подобен на тънка тръба орган, който отвежда образуваната от бъбрека урина до пикочния мехур.). Това прегъване води до силно затруднено оттичане на урината, задръжката и в кухините на бъбрека, които се разширяват и това води до неприятно усещане за тежест и силна тъпа болезненост в органа. Нетипичното разположение на смъкнатия бъбрек води до локализация на болката по-скоро в коремната област, отколкото в типичната за бъбрека зона високо отзад в поясната област, под ребрата. По този начин установяването на заболяването е затруднено, още повече, че в легнало положение, както обичайно се извършват рутинните ехографски прегледи, бъбрекът се връща на нормалната си позиция и задръжката на урина изчезва и не може да се установи. Такива пациенти нерядко претърпяват множество изследавния, дори инвазивни, в търсене на причина за болката в други коремни области или органи.

Обичайното лечение в такива случаи е поставяне на стент (тръбичка) в уретера за дрениране на урината. Това действие не решава окончателно проблема, защото стентът на може да остане постоянно и след отсраняването му оплакванията се възобновяват. Окончателно излекуване е възможно като бъбрекът се фиксира за съседни структури по хирургичен начин. Класическата операция се извършва с разрез в поясната област, по хода на последното ребро. Прерязват се трите слоя мускулатура там и се закрепва посредством хирургичен конец. Възстановяването е продължително и свързано с всички обичайни неудобства и потенциални усложнения на конвенционалната мащабна бъбречна хирургия.

Лапароскопията предлага все по-широки възможности за минимално инвазивно лечение на подобни заболявания. През три малки отвора (<1,5 см) се въвежда ендоскопска камера с висока резолюция и работни инструменти. Пред и зад бъбрека се създават два малки тунела, през които се прокарва тънка лента от високоспециализиран хирургичен текстил. С помощта на тази лента, разположеният ниско бъбрек се “окачва” сигурно и без да се застрашава целостта или функцията му и се фиксира в правилната позиция. Операцията продължава по-малко от 1 час и протича с нулева кръвозагуба. Възстановителния период в болница отнема 1-2 дни и болният може да бъде изписан.

Запиши час за консултация >

Отделението

Урология

Роботизирана урология

Център по Ендоурология

Преглед при уролог

Лечение в болницата

Простатна хиперплазия

Лазерно лечение на проста…

Камъни в бъбреците

Смущения в ерекцията

Птоза на бъбрека

Инфертилитет

Цистит

Детска урология

Инконтиненция

Болничен режим

Новини

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".