Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Птоза на бъбрека

Лапароскопска операция при “смъкнат/спаднал бъбрек” (нефроптоза/птоза на бъбрека).

Tова е състояние, присъщо най-вече на слаби хора или на такива рязко намалили телесното си тегло. Бъбрекът няма собствен опорен апарат, разполага се в пространството зад коремната кухина и пред стената на гърба в поясната област. Бъбрекът се подържа на обичайното си място само от обема на мастната тъкан около него. Когато тази мастна тъкан е малко или намалее, той променя положението в изправено състояние под влияние на гравитацията и се премества надолу. При това се получава прегъване на уретера (пикочопровода, подобен на тънка тръба орган, който отвежда образуваната от бъбрека урина до пикочния мехур.). Това прегъване води до силно затруднено оттичане на урината, задръжката и в кухините на бъбрека, които се разширяват и това води до неприятно усещане за тежест и силна тъпа болезненост в органа. Нетипичното разположение на смъкнатия бъбрек води до локализация на болката по-скоро в коремната област, отколкото в типичната за бъбрека зона високо отзад в поясната област, под ребрата. По този начин установяването на заболяването е затруднено, още повече, че в легнало положение, както обичайно се извършват рутинните ехографски прегледи, бъбрекът се връща на нормалната си позиция и задръжката на урина изчезва и не може да се установи. Такива пациенти нерядко претърпяват множество изследавния, дори инвазивни, в търсене на причина за болката в други коремни области или органи.

Обичайното лечение в такива случаи е поставяне на стент (тръбичка) в уретера за дрениране на урината. Това действие не решава окончателно проблема, защото стентът на може да остане постоянно и след отсраняването му оплакванията се възобновяват. Окончателно излекуване е възможно като бъбрекът се фиксира за съседни структури по хирургичен начин. Класическата операция се извършва с разрез в поясната област, по хода на последното ребро. Прерязват се трите слоя мускулатура там и се закрепва посредством хирургичен конец. Възстановяването е продължително и свързано с всички обичайни неудобства и потенциални усложнения на конвенционалната мащабна бъбречна хирургия.

Лапароскопията предлага все по-широки възможности за минимално инвазивно лечение на подобни заболявания. През три малки отвора (<1,5 см) се въвежда ендоскопска камера с висока резолюция и работни инструменти. Пред и зад бъбрека се създават два малки тунела, през които се прокарва тънка лента от високоспециализиран хирургичен текстил. С помощта на тази лента, разположеният ниско бъбрек се “окачва” сигурно и без да се застрашава целостта или функцията му и се фиксира в правилната позиция. Операцията продължава по-малко от 1 час и протича с нулева кръвозагуба. Възстановителния период в болница отнема 1-2 дни и болният може да бъде изписан.

Запиши час за консултация >

Отделението

Урология

Роботизирана урология

Център по Ендоурология

Преглед при уролог

Лечение в болницата

Простатна хиперплазия

Лазерно лечение на проста…

Камъни в бъбреците

Смущения в ерекцията

Птоза на бъбрека

Инфертилитет

Цистит

Детска урология

Инконтиненция

Болничен режим

Новини

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.